Hrvatski Medijski Servis

Pusić: Situacija je osjetljiva, nastavljamo raditi na oslobađanju Salopeka

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, nakon niza obavljenih razgovora, među ostalim i s egipatskim ministrom vanjskih poslova, vratila se u petak kasno navečer u Hrvatsku, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

“Hrvatska vlada i Ministarstvo nastavljaju raditi na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina, no zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije”, kaže se još u priopćenju.

Produženje roka 48 sati?

Izvori bliski terorističkoj grupi koja drži Tomislava Salopeka kazali su kako se razmatra produženje roka od 48 sati, unutar kojih bi se njihovi zahtjevi vezani uz razmjenu taoca trebali ostvariti, javljaju egipatski mediji.

Usto, doznaje se i kako pregovaranje s teroristima i udovoljavanje njihovim zahtjevima nije nešto što egipatske vlasti u potpunosti odbacuju, upravo bi to moglo biti razlog zbog kojega Islamska država razmišlja o produženju roka.

Egipatski dnevni list el yom el sabea objavio je da njihova vlada najvjerojatnije neće popustiti zahtjevima otmičara Tomislava Salopeka, ali da je voljna platiti otkupninu za njega. Vlada zbog toga očekuje da će Islamska država zbog toga produžiti rok za udovoljavanje njezinim zahtjevima za još 48 sati.

Egipatski dnevni list Al Masrij al Joum je objavio, pozivajući se na obavještajne izvore, da su u potragu za otetim Hrvatom  uključene četiri egipatske sigurnosne službe. Vjeruju da islamisti drže Salopeka u pustinji kod granice s Libijom.

U potragu uključene četiri egipatske sigurnosne službe

U potragu uključene četiri egipatske sigurnosne službe

Operacijom traganja rukovodi egipatski ministar unutarnjih poslova Magdi Abdel Gafar.

Islamska država objavila je digitalni sat koji otkucava do isteka roka ultimatuma kojeg su izdali u zamjenu za život otetog Hrvata Tomislava Salopeka. Džihadisti su, podsjećamo, u srijedu najavili da će Salopeka pogubiti u roku od 48 sati ukoliko egipatske vlasti ne ispune njihove zahtjeve.

Rok istječe, prema satu kojeg su džihadisti objavili, u 17:35 sati po hrvatskom vremenu.

sat is

Bivši veleposlanik u Egiptu: Šanse su male

Vojni analitičari i stručnjaci za sigurnost već su ranije kazali kako su male šanse za spas Tomislava Salopeka. Dosadašnja iskustva s džihadistima Islamske države ne daju razloga za optimizam. Sličnu stvar je u razgovoru za HRT ponovio i bivši veleposlanik RH u Egiptu Daniel Bučan.

“Načelno su u ovakvim situacijama šanse poprilično ograničene jer državne vlasti ne žele pregovarati i popuštati teroristima. Bojim se da za to egipatske vlasti nisu spremne. Naša diplomacija očito čini sve što može, ali oslobađanje ovisi o egipatskim vlastima i bojim se da neće pokazati slabost pred teroristima”, kaže Bučan.

I Kolinda u misiji spašavanja Hrvata

Predsjednica se uključila u misiju spašavanja Tomislava Salopeka. Ona je uputila poziv egipatskom predsjedniku Abdelu Fatahu al-Sisiju.

“Jedino što vam mogu reći je da ću se jutros čuti sa egipatskim predsjednikom al-Sisijem, posebno oko toga, ali ostale detalje vam, nažalost, ne mogu iznositi. Ali, budite uvjereni da stvarno činimo sve što je u našoj moći kako bismo ovo razriješili”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Situaciju u vezi s Tomislavom Salopekom ocijenila je dosta teškom i ružnom, istaknuvši kako joj je iznimno teško zbog Salopekove obitelji.

“Razumjet ćete da vam ne mogu reći puno detalja zbog sigurnosti samog otetog gospodina, ali isto tako sigurnosti i drugih naših radnika koji rade na mjestima na kojima postoji opasnost od otmice”, kazala je predsjednica.

kolinda

Al-Sisi se nije oglasio

Predsjednik Egipta nije se još službeno oglasio o zahtjevima Islamske države. Al-Sisi je bio zauzet svečanim otvorenjem proširenog Sueskog kanala, kojeg je otvorio u vojnoj uniformi, na čelu kolone brodova, dok su iznad njega letjeli vojni avioni i helikopteri.

Ceremoniju je pratilo vrlo jako osiguranje, upravo zbog opasnosti od džihadista Islamske države. Al-Sisi je na ceremoniji otvaranja obećao da će pobijediti militantne islamiste, koje smatra najvećom prijetnjom Egiptu otkad je preuzeo vlast od svrgnutog lidera Muslimanske braće Muhameda Morsija.

Identitet Salopeka potvrdila je tvrtka Ardiseis, egipatska podružnica francuske grupe Compagnie Generale de Geophysique za koju je radio./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte