Grabar Kitarović: Hrvatska može dati velik doprinos miru u svijetu

Na Hrvatskome vojnom učilištu “Petar Zrinski” započela je međunarodna konferencija “Hrvatska u suvremenom sigurnosnom okruženju”, a otvorila ju je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović.

Sigurnosne prijetnje koje predstavljaju izazov transatlantskoj zajednici, sukob u Ukrajini i pojava ISIS-a, neke su od tema o kojima će biti riječi tijekom predstojeća dva dana na konferenciji “RH u suvremenom sigurnosnom okruženju”, koja je počela u ponedjeljak na Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski.

Konferenciju koja je usmjerena na poboljšanje informiranosti u Hrvatskoj o suvremenom sigurnosnom okruženju i ulozi Hrvatske u tome otvorila je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović.

“Jedan od ciljeva konferencije je osnažiti transatlanske vrijednosti i promicati ih u zemljama koje teže ući u NATO i EU”, kazala je.

Svijet u kojem živimo, ističe Grabar-Kitarović, sve se brže mijenja, a napredak u tehnologiji i globalizacija daju moć, rezerviranu za države, u ruke pojedinaca i ne-državnih čimbenika. “Zbog toga moramo stalno procjenjivati razinu sigurnosti u okružju, kao i našu sposobnost da odgovorimo na prijetnje i izazove”, rekla je.

Naši izazovi, kaže, nisu samo vanjski. “Trend smanjenja obrambenih proračuna daje dimenziju složenosti pokušajima NATO-a da ostvari svoje strateške ciljeve. Hrvatska, kao članica NATO-a i EU, doprinosi svojim raspoloživim kapacitetima ali joj predstavljaju izazov stalno mijenjajuće okolnosti u sigurnosnom okružju”, kazala je Grabar-Kitarović, prenosi N1.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra poručila je da ne treba podcjenjivati male zemlje, a Hrvatska može dati veliki doprinos miru u svijetu.

Mnogi od zaključaka skupa, kako je rečeno, bit će korišteni u kreiranju hrvatskih politika i strateških dokumenata.

Konferencija se održava u organizaciji Centra za obrambene i strateške studije Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski” i Instituta za razvoj međunarodnih odnosa, pod pokroviteljstvom NATO-a./HMS/

Najnovije