Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Kolaž “Hercegovina” sutra u HNK Mostar, ulaz slobodan

Muzičko-poetsko-scenski kolaž “Hercegovina” održat će se u utorak, 12. veljače, u 20 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Mostaru.

“Kada je prije šest godina Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru počelo s glazbeno -poetsko-scenskim kolažom ‘Hercegovina’, umjetnički savjetnik Dragan Komadina zaželio je dug život ovom repertoarno i kulturološki vrijednom kazališnom fenomenu, svojevrsnom živom spomeniku pjesničkoj baštini”, priopćeno je iz HNK.

Ta se baština, kako navode, u najkraćem može sažeti u formulu: tisuće stihova, stotine pjesnika, pet stoljeća – od renesanse do danas, petero glumaca i jedna mistična zemlja, kao neiscrpno vrelo poetske inspiracije – Hercegovina. Prije svega, fascinira refleksivni potencijal ovog toposa, koji ovu regiju čini, uistinu, jednom od najopjevanijih na svijetu.

“Ako igdje na svijetu, a ono ovdje, potvrđuje se iskonsko pravilo i čovjekov znak i zakon: da bijeda i jad puštaju životonosnije, jedrije, plodnije i otpornije korijene od snage i moći. Teško je i pokušati pobrojati sve moguće simptome ‘kontaminiranosti’ ovom zemljom. Stotine autora koji su pisali i pjevali o njoj svjedočanstvo je kako je ona istodobno i neotuđiv dio našeg identiteta, ali i neobjašnjivi magnet pjesnikinjama i pjesnicima koji nisu rođeni u Hercegovini.

Zatvaranje ovog peotskog kruga i višegodišnje scensko druženje s poezijom i stihovima, najviše ima zahvaliti glumcu Robertu Peharu koji je idejno, redateljski i interpretativno dao ključan obol, skupa s Velimirom Pšeničnikom Njirićem, Tinom Laco, Majom Lasić i Jelenom Kordić Kuret. Ukupno stotinu i osamnaest pjesnika i sto sedamdeset i šest pjesama”, priopćeno je iz HNK Mostar.

Kolaž će biti izveden u utorak, 12. 2. 2019. s početkom u 20 sati, a ulazak je slobodan./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte