Koje piće ima najgori utjecaj na jetru? Ako mislite da se radi o alkoholu, odgovor bi vas mogao iznenaditi

Kada je riječ o oštećenju jetre, obično se odmah pomisli na alkohol, no istraživanja su pokazala da znatno više štete dolazi od ostalih, možda i popularnijih pića, pišu susjedni mediji

Za razliku od alkohola, za zaslađena gazirana pića ne postoji minimalna dob za konzumaciju, a riječ je o pićima koja, prema novim istraživanjima, više oštećuju jetru.

Zaključak su donijeli profesori s Bostonskog medicinskog sveučilišta, koji je objavljen u časopisu “Clinical Gastroenterology and Hepatology”.

Temeljio se na dijelu studije koja se provodila od 1948. u gradu Framinghamu u Massachusettsu, u sklopu takozvane “Framinghamske studije srca”, koja je od tada proučavala utjecaj načina života (kao što je pušenje i prehrana) na zdravlje.

U novo objavljenom zaključku znanstvenici ističu da su sudionike promatrali od 2002. godine, s prosječnom dobi od 63 godine i 48 godina. Nešto više od polovice sudionika bile su žene.

Volonteri su kazali koliko često piju zaslađena gazirana pića, a stručnjaci su proučavali koliko je čest bezalkoholni steatohepatitis ili masna jetra, prenosi Borak.info.

Bezalkoholna masna jetra može uzrokovati cirozu jetre, ali i benignije probleme kao što je povećana jetra, što pak uzrokuje bol.

Bezalkoholni steatohepatitis može se spriječiti izbacivanjem slatkih pića iz prehrane.

Čestom konzumacijom smatra se sve od jednog i više puta dnevno do jednog i više puta tjedno. Osobe koje povremeno piju zaslađena pića, dakle jednom mjesečno ili rjeđe od jednom tjedno, imale su i nešto više nakupljenog masnog tkiva u jetri nego osobe koje takve napitke ne piju./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

LIDER SBB-A

RADONČIĆ: Glasanje HDZ-a za nas Bošnjake je nož u leđa, očekujem da povuku svoje glasove

Nakon današnjeg sastanka u zgradi Delegacije EU, gdje već treći dan Matthew Palmer, američki izaslanik za izborne reforme, i Angelina Eichhorst, direktorica pri Europskoj...