Koja je razlika između smrznutih i konzerviranih namirnica?

Do sada smo vjerovali da su svježe namirnice uvijek zdravije. Istina je da smrznuti ili konzervirani proizvodi mogu sadržavati više hranjivih sastojaka. Namirnice se pakiraju prije nego hranjive tvari počnu propadati, a konzerviranjem i zamrzavanjem se taj proces zaustavlja.

Voće ili povrće koje pronalazimo u trgovinama može biti ubrano prije nekoliko dana ili čak tjedana, što znači da je sigurno došlo do promjene kvalitete i hranjivosti namirnice. S druge strane, konzervirane i smrznute namirnice se obrađuju kada su najzrelije tako da svi hranjivi nutrijenti ostaju netaknuti, piše centarzdravlja.hr.

Zašto se onda do sada tvrdilo suprotno? Istina je da konzerviranje, pa čak i smrzavanje, može izložiti voće i povrće određenoj toplini koja može uništiti hranjive tvari. No, u odnosu na prirodnu razgradnju kroz koju namirnice prolaze tijekom vremena, ovaj način maksimalno čuva kvalitetu namirnica. Najveći gubici su vitamini B i C koji su topivi u vodi. Prema istraživanjima, u 21 dan brokula može izgubiti 13% vitamina C, a kada je smrznuta čak do 50%.

S druge strane, smrzavanjem je očuvana većina antioksidansa koja bi se u svježem obliku znatno prije razgradila. Konzerviranje uglavnom uključuje dodavanje nezdravih aditiva kao što je natrij i zato blagu prednost imaju zamrznuti proizvodi. Nema potrebe za izbjegavanjem konzerviranih i zamrznutih proizvoda, jer kada je riječ o voću i povrću, važnija je količina unosa nego forma./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PODACI ZA VELJAČU

Potrošačka košarica gotovo 2 tisuće KM, pokrivenost plaćom ispod 50 posto

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec veljaču 2021. godine iznosi 1.988,56 KM i za 55,67 KM...