KNEŽEVIĆ: Ako Parlament ne izmjeni izborna pravila za Mostar izmjenit će ih Ustavni sud BiH

Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je danas u korist predsjednice mostarskog ogranka Naše stranke Irme Baralije nalažući državi Bosni i Hercegovini, odnosno Parlamentu BiH da dopuni neophodne zakone kako bi bili omogućeni demokratski izbori u Mostaru. Ukoliko to ne uradi Parlament, na Ustavnom sudu BiH je da provede odluku Europskog suda. Predsjednik Ustavnog suda Zlatko M. Knežević komentarisao je za N1 ovu odluku.

“Pročitao sam da tamo stoji da je država BiH, odnosno Skupština dužna da u roku od šest mjeseci izmijeni Izborni zakon i omogući građanima Mostara da pristupe lokalnim izborima konačno. Nadalje Europski sud se referira na jednu našu odluku da je mogućnost Ustavnog suda ukoliko država ne reagira da Sud može reagirati. Euorpski sud kaže da je zakonodavac prvenstveno obvezan to uraditi. U situacijama da zakonodavac ne funkcionira, onda može eventualno Ustavni sud”, pojasnio je predsjednik Ustavnog suda BiH.

Knežević se nada da će odluku provesti državni parlament, no ukoliko to ne uradi, kako bi sve bilo spremno za sljedeće lokalne izbore provođenje će preuzeti Ustavni sud:

“Nadam se da će zakonodavac to prije nas uraditi. Šest mjeseci je kratko. Središnje izborno povjerenstvo BiH mora najkasnije početkom svibnja raspisati lokalne izbore. Postoji pravilo da se šest mjeseci prije izbora ne mijenjaju izborna pravila, niti donose nova. Prije tih šest mjeseci, ako se bude moralo reagirati – reagirat će se. Kako će Ustavni sud odlučiti ne znam jer o tome odlučuje najmanje 5 sudaca.”

“Čini mi se da je u medijima prije nekoliko mjeseci bilo da su oni koji predstavljaju građane u Mostaru došli do nekakva dva rješenja”, dodao je Knežević.

Na kraju, istaknuo je kako će, ukoliko Ustavni sud bude odlučivao o izmjenama Izbornog zakona, saslušati predstavnike građana u Mostaru./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije