Klub vijećnika Bošnjaka podržava zahtjev muftije Dedovića za izgradnju islamskog interkulturanog centra u središnjoj zoni Mostara

Klub vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara podržava, kako ističu, legitimne zahtjeve Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i Muftijstva mostarskog za izgradnjom Interkulturnog centra “Mevlana” u Mostaru u Središnjoj zoni Grada Mostara, na lokaciji, koju pogrešno nazivaju, Lakišića harem. Podsjetimo, poglavar Islamske zajednice u BiH reis Husein Kavazović prošle je godine za Glas Amerike izjavio da su posmrtni ostatci s tog lokaliteta ekshumirani davne 1884. godine.

“Smatramo da bi na taj način Grad Mostar samo potvrdio svoj status multietičnosti i interkulturalnosti, te bio primjerom i za ostale lokalne sredine u Bosni i Hercegovini”, priopćeno je iz Kluba vijećnika Bošnjaka.

U priopćenju osuđuju sve pokušaje omalovažavanja ili delegitimizacije ideje izgradnje Interkulturnog centra “Mevlana”, jer, kako ističu, u Mostaru može i mora biti mjesta za sve bez obzira na njihovu etničku, religijsku ili bilo kakvu drugu pripadnost.

Interkulturni centar “Mevlana je lagitimna ideja prema kojoj se gradska administracija mora odnositi s jednakom razinom pažnje i dobronamjernosti, kao i prema svim ostalim. Ono što važi za ostale mora važiti i za ideju izgradnje Interkulturnog centra “Mevlana“, navodi se u priopćenju.

Klub vijećnika Bošnjaka je na sjednici dao podršku mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću i Islamskoj zajednici Grada Mostara za izgradnju Interkulturnog centra “Mevlana“ u Mostaru i zatražio od gradske administracije da s dužnom pažnjom razmotri sve zahtjeve Islamske Zajednice BiH i Mostarskog muftijstva i da na iste odgovori.

Također, traže da se angažiraju sve nadležne službe i odjeli kako bi se zahtjev za izgradnju Interkulturnog centra “Mevlana“ u Mostaru u Središnjoj zoni po hitnoj proceduri uputio na razmatranje prema predviđenim procedurama.

Klub poziva međunarodne dužnosnike i organizacije (OHR, OESS) da se u skladu sa svojim mandatom, ali i jasno pouzetim obvezama, uključe u rješavanje ovog pitanja, koje je, kako navode, od vitalnog značaja za muslimane, Bošnjake, ali i sve one koji žele istinski inerkulturni dijalog u Mostaru.

Traže da OHR angažira neovisni tim, koji bi ispitao izdavanje svih građevinskih dozvola za gradnju objekata u Središnjoj zoni Grada Mostara.

Klub vijećnika Bošnjaka nadalje traži da se što prije raspiše međunarodni javni poziv za izradu Regulacijskog plana Središnje zone Grada Mostara, sa zadatkom da u Središnjoj zoni bude rezervirano mjesto za kulturne institucije svih građana Grada Mostara.

Na kraju, Klub vijećnika poziva sve javne gradske dužnosnike, kao i građane da se jedni prema drugima odnose s dužnim poštovanjem i dobrim običajima.

Podsjetimo važećim regulacijskim planom na prostoru na kojem Islamska zajednica želi graditi svoj objekat, predviđena je izgradnja trga. Regulacijski plan se usvaja ili mjenja dvotrećinskom većinom u Gradskom vijeću./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img