BIVŠI AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK

Kissinger o slavljenju napada Hamasa u Berlinu: Previše stranaca je pušteno u Njemačku

Bivši američki državni tajnik Henry Kissinger smatra da je slavlje na berlinskim ulicama nakon prošlotjednog napada palestinske terorističke organizacije Hamas na Izrael pokazatelj da je pušteno previše stranaca u Njemačku.

Obrazložio je zašto smatra da je bila greška dopustiti da veliki broj stranaca naseli Njemačku.

Grupni pritisak

– Bila je velika greška pustiti toliko ljudi potpuno različite kulture, religije i koncepta, jer time se stvara grupni pritisak u državi koja je to dopustila – izjavio je stogodišnji diplomata u intervjuu za njemačku televizijsku kuću Welt TV.

Kissinger je rođen u Njemačkoj, a iselio se iz nje 1938. godine, tijekom nacističke vladavine u ovoj zemlji. Arhitekta je vanjske politike Sjedinjenih Američkih Država tijekom rata u Vijetnamu.

Na pitanje kako vidi slavlje Arapa u Berlinu nakon spomenutog napada, odgovorio je da mu je to bolno. Hamasov napad je nazvao “otvorenim činom agresije” koji “mora biti dočekan nekom kaznom”. Napomenuo je na opasnost od eskalacije u ovom dijelu svijeta.

Pravi cilj Hamasa

-Bliskoistočni sukob ima opasnost od eskalacije i uključivanja drugih država usljed pritiska njihovog javnog mnijenja – izjavio je Kissinger ukazavši na iskustvo iz Jomkipurskog rata iz 1973., kada je arapska koalicija predvođena Egiptom i Sirijom napala Izrael.

Smatra da pravi cilj Hamasa i njegovih pristalica može biti samo mobilizacija arapskog svijeta protiv Izraela i skretanje s puta mirovnih pregovora. Za njega nije isključeno da Izrael djeluje protiv Irana ako bude smatrao da je ova država umiješana u posljednji Hamasov napad.

Konstatirao je da Hamasov napad na Izrael i ruska agresija na Ukrajinu predstavljaju “fundamentalni napad na međunarodni sustav”./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img