KISELJAK: Ponovo aktualne krađe po grobljima

Krađe po grobljima su česta pojava, a naročito su aktualne prije blagdana Svih svetih. Krade se apsolutno sve : od mesinganih alki, križeva, pa do cvijeća i vijenaca.

Izuzetak nije ni u kiseljačkoj općini, gdje župe i župljani sve češće prijavljuju krađe i skrnavljenja posljednjih prebivališta.

Policija je zaprimila dosta prijava ovih dana, a ukradeno između ostaloga je cvijeće i vijenci. Kako nam je kazano, radi se na razotkrivanju počinitelja ovih zločina.

Pljačkaši često pljačkaju s dolaskom večeri, i to na dan sprovoda. Razlog je to što su u jutarnjim satima jaki mrazevi, te poslije njih cvijeće postaje beskorisno. Osim cvijeća, kradu se i okviri vijenaca. Cijena cvijeća na divljem tržistu varira, dok se za okvir može dobiti otprilike oko 5 KM.

Cijene koje dostižu ove ukradene stvari nisu visoke, ali u svakom slučaju lakše je ukrasti i pošto-poto prodati , nego pokušati zaraditi na neke druge, poštene načine. Već odavno ne postoji “tabu” mjesto za krađu, nekim osobama ništa nije sveto, a savjest je cijelu godinu na godišnjem odmoru.

Je li vrijeme da se i na grobljima unajme čuvari, ili makar da se smanji kupovina cvijeća i vijenaca. Svijeće i iskrene molitve su dovoljne, i premda svi vole da je posljednje prebivalište bližnjih uređeno cvijećem, besmisleno je tako puniti džepove lopova, koji osluškuju i prate situaciju, piše artinfo.ba./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije