Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

KINESKI PREDSJEDNIK: Odlučni smo voditi krvavu bitku protiv naših neprijatelja

Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je pozvao na “veliko podmlađivanje kineske nacije” i kazao da je njegova zemlja zauzela svoje “pravo mjesto u svijetu”, u govoru održanom na zatvaranju redovnog godišnjeg parlamentarnog zasjedanja.

– Kineski narod ostao je nepokoren i ustrajan. Odlučni smo voditi krvavu bitku protiv naših neprijatelja. l Kina ima snažne kapacitete zauzeti svoje pravo mjesto u svijetu – poručio je Xi pred skoro 3.000 delegata okupljenih u Velikoj dvorani naroda.

Xi (64), iskoristio je dvodnevno zajedanje da konsolidira svoj položaj nakon što je parlament ukinuo limite na predsjedničke mandate, praktično otvarajući put za njegovu neograničenu vladavinu.

On je, također, jednoglasno izabran na drugi predsjednički mandat, osigurao je izbor svog najbližeg suaradnika za potpredsjednika i postavio je na ministarske položaje svoje lojaliste.

– Čuda se događaju na kineskoj zemlji i mi smo sigurni u našu budućnost – izjavio je Xi, dodajući da će “kineski narod koji naporno radi imati veće samopuzdanje i samopoštovanje”.

Xi je upozorio protiv separatističkih pokreta i kazao da će Kina, koja je trenutno uvučena u teritorijalne sporove sa svojim susjedima u Južnom i Istočnom Kineskom moru, braniti svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

– Nijedan pedalj naše zemlje neće i ne može biti predan – kazao je.

Govoreći o samoupravnoj teritoriji Tajvana, Xi je izjavio da su napori da se ona otcijepi od kineske matice osuđeni na propast, prenosi DPA./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte