KINA O PROSVJEDIMA U HONG KONGU: Ovo su već znakovi terorizma

Međunarodna zračna luka u Hong Kongu danas je otkazala sve odlazne letove zbog prosvjeda koji traju deseti tjedan u toj zemlji, javlja CNN.

Jutros se u zračnoj luci sakupilo nekoliko tisuća prosvjednika, no njihov je broj sve manji kako vrijeme prolazi i sve je izglednija policijska intervencija.

Blokirana zračna luka

Prosvjednici su nahrlili u zgradu glavnog terminala četvrti dan i onemogućili rad.

“Zračne operacije u Međunarodnoj zračnoj luci Hong Kongu ozbiljno su narušene zbog javnog okupljanja u zračnoj luci. Osim odlaznih letova koji su već završili proces check-ina, i dolaznih letova koji su već na putu za Hong Kong, otkazuju se svi daljnji letovi do kraja dana”, poručili su priopćenjem iz zračne luke.

”Ovo su već znakovi terorizma”

Kina je tijekom ovog prosvjeda promijenila retoriku i hongkonške prosvjede usporedila s terorizmom. Takva promjena stava mogla bi ukazati na buduću ozbiljniju reakciju Kine ako se prosvjedi nastave.

Danas je jedan visoki kineski dužnosnik rekao je da su ovi protesti “počeli pokazivati ​​znakove terorizma”. Posljednjih godina taj se termin koristi u domaćem kineskom kontekstu samo za označavanje akcija navodnih islamističkih skupina, posebno u Xinjiangu, pretežno muslimanskom sjeverozapadnom dijelu Kine.

Posljednjih je tjedana došlo do velikog pomaka u kineskoj propagandi prilikom pokrivanja vijesti o prosvjedima u Hong Kongu. Izvještaji su ih početno jedva i spominjali, ali sada se o njima piše sve češće i ističe se nasilna strana prosvjeda. Kineske vlasti su pritom putem državnih medija nastojale predstaviti prosvjednike kao separatiste koje kontroliraju Sjedinjene Države i druge strane “crne ruke”.

Pretpostavka da prosvjednici čine teroristička djela mogla bi Pekingu otvoriti vrata za intervenciju u Hong Kongu, bilo zapovijedanjem lokalnoj policiji da pojača uporabu sile ili postavljanjem Narodnooslobodilačke vojske (PLA).

Naime, PLA može biti raspoređen u Hong Kongu ako to zatraži lokalna uprava, kao pomoć pri uvođenju javnog reda. No za sada lokalni dužnosnici nisu zatražili takav tip intervencije.

Kina spremna na akciju

Kineski državni mediji obavještavaju o vježbama u susjednom gradu Hong Konga, Shenzhenu, a koje provodi Narodna oružana policija (PAP), paravojna skupina pod izravnim nadzorom Središnjeg vojnog povjerenstva, na čelu s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Radi se o koordiniranoj vladinoj propagandi, odnosno o jasnoj poruci da Kina može u svakom trenutku poslati svoju vojsku ili oružanu policiju ako protesti u Hong Kongu izmaknu kontroli.

Policija koristi vodene topove

Sve nasilniji prosvjedi gurnuli su Hong Kong u najozbiljniju krizu proteklih desetljeća i predstavljaju jedan od najvećih izazova kineskome predsjedniku Xiju Jinpingu nakon što je došao na vlast 2012.

Policija je u ponedjeljak protiv prosvjednika upotrijebila vodene topove kao znak upozorenja da vlasti postrožuju stav zbog nasilja koje već dva mjeseca traje u azijskome financijskom središtu.

Trojica predstavnika prosvjednika optužila su na konferenciji za novinare policiju za brutalnost ponovivši zahtjev za neovisnim tijelom koje bi istražilo incidente prekomjerne uporabe sile.

Policija je tijekom vikenda na prosvjednike ispalila suzavac te gumene metke, a jedna je prosvjednica teško ozlijeđena gumenim metkom u oko. Priveden je bio i velik broj prosvjednika, neki su bili okrvavljeni i izudarani palicama.

Od početka prosvjeda, prije više od dva mjeseca, policija je uhitila više od 600 ljudi.

Snimke policijskog nasilja šokirale Hong Kong

U zračnoj luci na mirnom prosvjedu sudjeluju većinom mladi ljudi, no priključili su se i oni s obiteljima te zaposlenici koji su uzeli slobodno.

“Morali bismo raditi, no ovo nam se čini važnije. Mislim da vlada ne zaustavlja nasilje i umjesto toga nastoji ga povećati dajući policiji ovlasti da poduzima nelegalne i brutalne akcije”, kaže jedan od zaposlenika koji radi u financijskom sektoru.

Snimke policijskog nasilja tijekom vikenda, posebno u nedjelju navečer, šokirale su Hong Kong.

Prosvjedi su počeli 9. lipnja protiv prijedloga zakona o kaznenom izručenju u Kinu, koji je u međuvremenu povučen, no prosvjedi su se nastavili protiv policijske brutalnosti i upotrebe sile.

Hong Kong se vratio pod kinesku vlast 1997. i zadržat će odvojen pravni sustav do 2047. na temelju načela “jedna zemlja, dva sustava”./HMS/

Najnovije

BILL GATES

Slijedi nešto gore od virusa korona

Osnivač "Microsofta" Bill Gates predviđa ekološku katastrofu čije će posljedice nadići štetu od virusa korona. Prema njegovim prognozama, u nekoliko narednih desetljeća planeta će se...