POSLJEDICA COVID EPIDEMIJE

Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera EU

Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Europske unije, pretekavši Sjedinjene Države, što je posljedica epidemije Covid-19 i naglog skoka kineske gospodarske aktivnosti.

U prvih devet mjeseci 2020., trgovina EU-a i Kine dosegla je tako 425,5 milijardi eura, a razmjena EU-a i SAD-a iznosila je u istom razdoblju 412,5 milijardi eura, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

U istom razdoblju 2019. trgovina EU-a s Kinom bila je 413,4 milijarde, odnosno sa SAD-om 461 milijardu.

“Ovaj rezultat je posljedica rasta uvoza (+4,5 posto), a izvoz (u Kinu) je nepromijenjen”, rekao je Eurostat, dodajući da je “u istom razdoblju trgovina s SAD-om zabilježila značajan pad uvoza (-11,4 posto) i izvoza (-10,0 posto).

Ukupni deficit EU-a s Kinom popeo se na 135,9 milijardi eura u prvih devet mjeseci 2020., a u istom razdoblju 2019. bio je 123,9 milijardi.

Unatoč epidemiji Covid-19 i veoma snažnoj gospodarskoj krizi u prvom tromjesečju, kinesko gospodarstvo je ponovo u usponu, a potrošnja je u listopadu čak premašila prošlogodišnju razinu, navodi INSEE.

Samo u trećem tromjesečju domaća potražnja je potaknula uvoz europskih proizvoda u Kinu, “posebno u automobilskom i u sektoru luksuznih proizvoda, ali i telekomunikacija u očekivanju američkih sankcija Huaweiju”, dodaje francuski ured.

I izvoz iz Kine u Evropu se povećao u ljeto i početkom jeseni zbog velike potražnje medicinske opreme i elektroničkih proizvoda.

Tako je Svjetska zdravstvena organizacija u listopadu istaknula da je samo Kina izvezla gotovo 44 posto osobne zaštitne opreme kojom se trgovalo u svijetu u prvih šest mjeseci 2020, prenosi SEEbiz. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HP MOSTAR

Nove marke HP Mostar „Božić 2021. i Nova godina“

Hrvatska pošta (HP) Mostar prigodnim poštanskim markama tradicionalno obilježava Božić i Novu godinu. Marke se u poštanskom prometu koriste od 1. prosinca 2021. Božić je blagdan...