KIJEV Izaslanstvo Mladeži HDZ-a BiH sudjelovalo na zasjedanju Vijeća Mladeži EPP-a

U Kijevu je od 5. do 8. prosinca 2019. godine održano Vijeće Mladeži Europske pučke stranke (YEPP) na kojemu je sudjelovalo izaslanstvo Mladeži HDZ-a BiH koje su činili predsjednik Mario Mikulić i zamjenik predsjednika Jakov Križanović, prenosi HMS.

Tijekom zasjedanja pod nazivom „Changing Times – diversification of learning” bilo je govora o poziciji mladih u Europi, a kroz rezolucije naglasak je stavljen na obrazovanje, poziciju mladih u ruralnim dijelovima Europe i nužnosti adekvatnog prepoznavanja uloge mladih koji žive i rade u ruralnim dijelovima u smislu financijske i svake druge potpore od tijela Europske unije. Upravo o tome govori i rezolucija „Kreiranje boljih uvjeta za mlade i mlade obitelji u ruralnim područjima”, koju su mladi europučani usvojili i to na zajednički prijedlog Mladeži HDZ-a Bosne i Hercegovine i Mladeži HDZ-a Republike Hrvatske.

U glavnome gradu Ukrajine posebno se govorilo i o stanju u ovoj državi. Na poseban način nazočne je o aktualnoj situaciji upoznao i bivši ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko s kojim su imali prigodu razgovarati i predstavnici Mladeži HDZ-a BiH.

Isto tako, Mikulić i Križanović imali su razgovore i sa zastupnicima u Europskom parlamentu, među kojima su bili i David McAlister, član Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU) te Karlo Ressler s kojim Mladež HDZ-a BiH ima redovite političke aktivnosti.

Drugog dana zasjedanja održana je važna panel rasprava „Budućnost vanjske politike Europske unije”, gdje je govoreno o mogućnosti proširenja Europske unije i perspektivama članstva država aspirantica za članstvo u Europskoj uniji.

Govoreći o aktivnostima u Kijevu predsjednik Mladeži HDZ-a BiH Mario Mikulić naglasio je kako je ovo jedna u nizu aktivnosti Mladeži HDZ-a BiH na međunarodnom planu koja za cilj ima učvrstiti poziciju Mladeži HDZ-a BiH u obitelji europučana, a uz redovito sudjelovanje na vijećima YEPP-a. Istaknuo je i sudjelovanje na Kongresu EPP-a koji je nedavno održan u Zagrebu.

„Ovu prigodu smo iskoristili kako bi kolegice i kolege te europske dužnosnike među kojima je bio i zastupnik McAlister detaljno informirali o političkim procesima u BiH te poziciji mladih i hrvatskoga naroda u cjelini kada je u pitanju BiH. Mladi u Europskoj uniji imaju značajnu ulogu u političkim zbivanjima, obavljaju niz odgovornih dužnosti i uvjeren sam kako je posebno važno imati redovite razgovore s njima i razmjenjivati iskustva kako bismo dobili mogućnost da najbolje europske prakse ugradimo u političku zbilju Bosne i Hercegovine”, zaključio je Mikulić.

Na koncu zasjedanja bilo je govora i o aktivnostima koje su pred EU i YEPP-om te o planovima naredne zemlje predsjedateljice Vijećem Europske unije, a od 1. siječnja 2020. godine to je Republika Hrvatska./HMS/

Najnovije

FBI POKRENUO ISTRAGU

Paket s otrovnim ricinom upućen Trumpu

Paket koji sadrži otrovni ricin upućen američkom predsjedniku Donaldu Trumpu presreli su organi zakona, navode mediji. FBI i američka tajna služba, ovlaštena štititi predsjednika, pokrenuli...