Kijev informirao Bijelu kuću da planira smijeniti šefa vojske

Ukrajinska vlada obavijestila je Bijelu kuću da planira smijeniti najvišeg vojnog zapovjednika Valerija Zalužnija, rekla su u petak dva upućena izvora za Reuters.

Valerij Zalužni se ranije sukobio s predsjednikom Volodimirom Zelenskim oko vojne strategije i drugih pitanja, nakon što ukrajinska vojska u prošlogodišnjoj protuofenzivi nije uspjela osloboditi značajniji teritorij od Rusije.

Izvor blizak uredu Zelenskog rekao je da se njih dvoje također nisu složili oko nove vojne mobilizacije, a predsjednik se protivio Zalužnijevom prijedlogu da se pozove 500.000 novih vojnika.

Izvor dodaje da je proces razrješenja Zalužnija s dužnosti vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga za sada na čekanju jer dužnosnici razmatraju tko će ga zamijeniti. Drugi upućeni izvor rekao je da Bijela kuća nije izrazila stav o planiranoj smjeni Zalužnija.

“Naglasio bih da je odgovor Bijele kuće bio da ne podupiru niti se protive njihovoj suverenoj odluci”, rekao je Reutersu anonimni izvor. “Bijela kuća je izrazila da je na Ukrajini da donosi vlastite suverene odluke o svojim kadrovima”, dodao je.

Washington Post prvi je izvijestio da je Ukrajina obavijestila Bijelu kuću o planu smjene Zalužnija. Američki dužnosnici rekli su Ukrajini da se ne protive otpuštanju Zalužnija, rekao je izvor blizak uredu ukrajinskog predsjednika./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img