KESIĆ: Zeleno svjetlo nije bezuvjetno, EU od BiH očekuje dogovor o Zakonu o Sudu BiH i Izbornom zakonu

Obrad Kesić, veleposlanik BiH pri Europskoj uniji (EU), kazao je da je važno da BiH dobije formalno odobrenje za početak pregovora za pristup Uniji, ali da prije dobivanja točnog datuma za početak ovog posla, slijedi dug proces u kome će se zahtijevati ispunjenje uvjeta na koje se obavezala, prije svega Zakona o sudu BiH i Izbornom zakonu BiH.

“Značajan korak je da postoji konsenzus unutar Europe da dobijemo odobrenje za pristupne pregovore. Sa jedne strane pokazuje se rezultat mimo skepticizma i kritike koje su stigle od strane par zemalja članica EU. Ali, ovo je tek početak dugog procesa i naravno da zeleno svjetlo nije bezuvjetno. Uvjeti su jasno definirani i očekivanje od BiH je da bude riješen zakon koji se tiče suda i zakon o izborima. Te dvije stvari moramo riješiti, ako želimo napredovati nakon odluke koja će biti donesena u V
Bruxellesu “, kazao je Kesić za “Nezavisne novine”.

Na pitanje vjeruje li da će se postići dogovor o ova dva pitanja, s obzirom na to da je u prethodnom periodu bilo izuzetno “burno” prilikom pokušaja da se pronađe rješenje prihvatljivo za sve, Kesić odgovara:

“Imali smo, podsjećam par najava što se tiče Zakona o sudu da je dogovor postignut. Po meni nije upitno je li moguće donijeti neki zakon, već je li moguće da se ispoštuje dogovor na koji se obavežu političke stranke. Ako ne postoji volja i dogovor da se ispoštuje dogovoreno, onda od zakona nema ništa. Moraju svi biti spremni da učine takav korak”, naglasio je Kesić.

Podsjećamo, dvodnevni sastanak Europskog vijeća počinje danas u Bruxellesu, a ako je suditi po najavama europskih dužnosnika bit će odobren početak pregovora BiH sa Europskom unijom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img