PROTIVE SE ZAHTJEVU EU Komšić i Džaferović odbili održati sastanak s Hahnom

Povjerenik za proširenje EU Johannes Hahn pozvao je članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine na sastanak kako bi razgovarali o Sporazumu za formiranje vlasti ali su to dvojica bošnjačkih članova, Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili.

Kako piše portal “Žurnal”, Komšić i Džaferović su u obavještenju Hahnu napisali da “jedan sastanak neće promijeniti ništa”.

Također, kažu da se nadaju da će Hahn iskoristiti svoj utjecaj kako bi uvjerio srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da pristane na kompromisno rješenje u vezi sa slanjem ANP-a odnosno Godišnjeg nacionalnog programa za NATO.

Hahn je pozvao na žurno formiranje vlasti na razini BiH kako bi se otkočio europski put BiH i istakao da zastoj podriva očekivanja građana.

Ranije su iz Europske unije poručili Predsjedništvu da Godišnji nacionalni plan (ANP), na kojem Džaferović i Komšić inzistiraju, ne bi trebao biti preduvjet za formiranje Vijeća ministara BiH, s čim se složila i Ruska Federacija.

Podsjećamo, prije točno mjesec dana, lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, potpisali su Sporazum s principima formiranja vlasti na nivou BiH, koji je trebao do danas biti proveden, jer je u Sporazumu navedeno da on vrijedi 30 dana od dana potpisivanja.

Međutim, Predsjedništvo BiH i mjesec dana nakon potpisivanja spomenutog Sporazuma nije izabralo mandatara za Vijeće ministara, te do provođenja ovog dokumenta u djelo nije došlo. Kandidat za mandatara za Vijeće ministara bio je Zoran Tegeltija, bivši ministar financija Republike Srpske./HMS/

2 COMMENTS

  1. Polako spadaju maske. Ocit primjer kako bosnjacima eu nije prioritet. Ukaskom u eu vrijede druga pravila ponasanja…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

VELEPOSLANIK RH U BiH

SABOLIĆ: Hrvatska odlučna preuzeti odgovornu ulogu u nastavku procesa proširenja

Šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije za svaku je državu članicu vrlo izazovan pothvat koji zahtijeva najviši stupanj pripremljenosti državne uprave, a za Hrvatsku ta...