KAŽE DA SE PROVODI ISTRAGA Mektić ponovno optužuje Hrvatsku za zlostavljanje migranata

Ministar sigurnosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić u četvrtak je ponovno optužio hrvatsku policiju da krši međunarodno pravo i bilateralne sporazume prisilnim vraćanjem ilegalnih migranata u BiH koje pritom zlostavlja i ustvrdio da je to i slučaj 18 ozlijeđenih ilegalnih migranata pronađenih u okolici Velike Kladuše.

-Prema dosadašnjim indicijama i informacijama kojima raspolažemo migrante je jučer kod Velike Kladuše hrvatska policija zatekla te ih je, kako su nam migranti kazali, fizički zlostavljala, upotrebljavala prisilu i onda ih dovela na vrlo nepristupačan teren gdje ih praktično natjerala niz jednu vrlo strmu liticu da se vraćaju unutar BiH- rekao je Mektić za N1

Između ostalog oni “su i u padovima zadobili razne tjelesne ozljede“, dodao je ministar sigurnosti BiH.

U tijeku je istraga kako bi se utvrdilo jesu li hrvatski granični policajci protjerujući ilegalne migrante ujedno povrijedili teritorijalni integritet BiH prešavši na njen teritorij, rekao je.

Postoje indicije da se i to dogodilo, kazao je Mektić.

Nakon što je u okolici Velike Kladuše granična policija BiH pronašla 18 ilegalnih migranata s tjelesnim ozljedama, Tužiteljstvo BiH otvorilo je istragu i prikuplja informacija o tom slučaju.

Mektić je dodao da će ministarstvo sastaviti izvješće o tom slučaju i poslati Predsjedništvu BiH jer je riječ o međudržavnom problemu u odnosima s Hrvatskom.

Ponašanje hrvatske policije za Mektića je “začuđujuće”. – Postoji niz dokaza o protuzakonitom postupanju prema migrantima – rekao je ministar.

Ovo je problem s kojim se mora ići na Predsjedništvo BiH, ili najmanje na razinu vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH, kazao je Mektić./HMS/

Najnovije

INZKOV ZAKON PREPUN PRAVNIH RUPA

Negiranje ratnih zločina na Stipića livadi i u Briševu bez kazne!

“Trebalo je pobiti ustaše u Briševu”; “Nek’ su platili glavom UZP-ovci na Stipića livadi” - ove dvije objave izazvale bi zgražanje u većem dijelu...