KAZAHSTAN: U Astani počeli mirovni pregovori o Siriji

U glavnom gradu Kazahstana Astani danas počeo je sastanak s ciljem pronalaska rješenja za okončanje rata u Siriji, a sudjelovat će izaslanstva sirijske oporbe, sirijskog režima, te Turske, Rusije, Irana i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

Reporter AA je javio da su u Astanu jučer doputovali vojni predstavnici sirijske oporbe, koji su održali interni sastanak na kojem su usuglašavali stavove kako bi jedinstveno nastupili na današnjem sastanku.

Sirijski oporbenjaci su se uoči sastanka u Astani konsultirali i s izaslanstvom Turske koju predvodi dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova te zemlje Sedar Onal, kao i s diplomatama Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Danske.

Sastanak o Siriji u Astani organiziran je uz posredstvo Turske i Rusije koje su zemlje jamci prekida sukoba koji je u Siriji postignut 30. prosinca.

Značaj sastanka u Astani sadržan je u činjenici da inicijatori žele da na njemu bude ostvareno najmasovnije učešće skupina sirijske oporbe. Bit će to prvi sastanak na kojem će sirijsku oporbu predstavljati predstavnici pobunjeničkih skupina koje sudjeluju u sukobima u Siriji.

Za razliku od ranijih sastanaka u Ženevi, danas će u Astani za pregovarački stol sjesti izaslanstva suprotstavljene sirijske oporbe i režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Ranije su ti susreti bili neizravni ili u šturim formama i bez konkretnih rezultata.

Usporedo s tim, za pregovaračkim stolom prvi put će se susresti i izaslanstva Rusije i Irana s ujedinjenim sirijskim oporbenjacima.

Predstavnici izaslanstva sirijske oporbe su za AA kazali kako će danas podnijeti izvještaj o kršenjima primirja od strane snaga sirijskog režima i njemu odanih skupina stranih terorista.

Sirijski pobunjenici će zahtijevati da se u potpunosti poštuje primirje i da se snage režima povuku s područja koja su zauzeli nakon proglašenja primirja krajem prosinca.

U drugoj fazi oporba namjerava zahtijevati otvaranje humanitarnih koridora u Damasku i Homsu, te oslobađanje zatvorenika iz režimskih zatvora.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Kirgistana je priopćeno da će sastanak o Siriji početi danas u 13 sati po lokalnom vremenu i trajat će do 13 sati narednog dana. Riječ je o sastanku iza zatvorenih vrata kojem će prisustvovati i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura.

Inicijatori sastanka, Turska i Rusija, uspjeli su postići dogovor s vlastima Irana da na sastanku prisustvuje i izaslanstvo SAD-a, iako je službeni Teheran tražio drugačije nakon nedavnih kritika koje je novi američki predsjednik Donald Trump uputio Iranu.

Normalizacijom odnosa između Turske i Rusije, te dvije države su posredovale u evakuaciji civila iz Alepa, a potom i u uspostavljanju prekida sukoba u Siriji. Turska je uspjela okupiti skupine sirijske oporbe oko neophodnosti poštivanja primirja, a rast povjerenja na relaciji Ankara – Moskva je rezultirao i novom inicijativom u vidu današnjeg sastanka u Astani.

Iako dužnosnici Zapada šalju pozitivne poruke u vezi s tom inicijativom, iz njihovih izjava je jasno da žele da se pregovarački stol za Siriju vrati u Ženevu./HMS/

Najnovije