Sve vijesti

NJEMAČKA

KATOLIČKA CRKVA: Žao nam je što smo šutjeli dok je Hitler proganjao Židove

Njemačka katolička crkva izrazila je danas, na 85. godišnjicu početka organiziranog progona Židova u nacističkoj Njemačkoj, žaljenje zbog tadašnjeg izostanka reakcije crkvenih dužnosnika.

“I njemački biskupi su u noći 9. studenog i u danima koji su uslijedili šutjeli. Sramim se šutnje Njemačke katoličke crkve tijekom progona Židova”, priopćio je predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Baetzing povodom 85. godišnjice tzv. Kristalne noći u kojoj je započeo organizirani progon Židova u Njemačkoj.

On je rekao da je jedino berlinski prepozit Bernhard Lichtenberg, čelnik zbora kanonika, bio i ostao jedan od malobrojnih predstavnika Katoličke crkve u Njemačkoj koji su podigli glas protiv progona Židova.

Baetzing je ustvrdio kako je u prošlosti kršćanstvo “u priličnoj mjeri” sudjelovalo u stvaranju i održavanju antižidovskih stajališta te se tek od šezdesetih godina prošlog stoljeća počelo jasno izražavati protiv antisemitizma.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije je citirao papu Franju koji je rekao kako “niti jedan kršćanin ne može biti antisemit”. “Ali nije dovoljno samo osuđivati antisemitizam. Naša kršćanska dužnost je aktivno raditi na njegovom suzbijanju”, priopćio je Baetzing.

On je župama u Njemačkoj naložio da se angažiraju u borbi protiv antisemitizma.

“Kažem u ime Katoličke crkve u Njemačkoj: mi ćemo se svim sredstvima koja nam kao Crkvi stoje na raspolaganju odupirati antisemitizmu. Židovi nikad više u Njemačkoj ne smiju biti u opasnosti”, zaključio je Baetzing.

Obljetnica Kristalne noći

Njemačka obilježava osamdeset i petu godišnjicu tzv. Kristalne noći, kada su koordiniranom akcijom diljem tadašnje nacističke Njemačke započeli napadi na židovske objekte i spaljivane sinagoge.

Kristalna noć, također poznata kao Noć razbijenog stakla, bila je početak pogroma nad židovskom zajednicom, koji se dogodio u noći s 9. na 10. studenoga 1938. Te su noći pripadnici SA i SS odreda paravojnih snaga Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke napali, opljačkali i spalili trgovine, zgrade i sinagoge u vlasništvu Židova u Austriji i Njemačkoj.

U studenom 1938. ubijeno je oko 1400 Židova, a preko 30.000 je poslano u logore. Do kraja nacionalsocijalističke vladavine 1945. ubijeno je preko šest milijuna europskih Židova./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZAGREB

Troje radnika ozlijeđeno, jedan teže u odronu otpada

Tri su osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže, u jutrošnjem odronu otpada na Jakuševcu, izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasivši da se odgovornost...