“KASA 3” Za poreznu utaju u ugostiteljskim objektima u HNŽ odgovarat će samo konobari?

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije uskoro bi trebalo podići optužnice samo protiv jednog broja osumnjičenih koji su uhićeni i potom pušteni da se brane sa slobode u nedavnoj akciji Kasa 3, provedenoj u koordinaciji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), doznaje Oslobođenje od izvora bliskog istrazi.

SIPA, prema riječima nove glasnogovornice Tužiteljstva Ane Raič, još nije dostavila kompletno izvješće u ovom predmetu. Tek kada do toga dođe, Tužiteljstvo će se dalje odrediti o optužnicama ili budućim koracima.

-Nema novih informacija. Vrše se detaljne provjere, kazala je jučer Raič.

Izvor Oslobođenja tvrdi da u određenim slučajevima optužnice neće biti podignute, jer nedostaju kvalitetni dokazi. Odvjetnik jednog od osumnjičenih čeka naredbu o provođenju istrage. Više informacija moglo bi biti poznato u sljedećim danima. Kazao je i da svi objekti, za koje se sumnja da su utajili poreze, danas uredno rade.

-Osumnjičeni su na slobodi. Istraga je u tijeku. Mi čekamo ishod, rekao je.

Braniteljica u ovom predmetu je i poznata mostarska odvjetnica Nada Dalipagić. Ona očekuje skoro zakazivanje ročišta za otvaranje predmeta.

-Prema mojim saznanjima, trenutačno se vrše vještačenja. Moj stav, nakon što sam se detaljnije upoznala s predmetom, jest da je u ovom slučaju mnogo halabuke, a da ustvari nije riječ o velikoj zlouporabi kako se predstavlja u javnosti. Vidjet ćemo što će reći vještaci, izjavila je Dalipagić.

Iz SIPA-e su jučer kazali da policijski službenici poduzimaju sve potrebne mjere i radnje, s ciljem prikupljanja dokaza i dokumentiranja ovog predmeta.

-Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu 19. rujna sačinili su izvješća o postupanju po naredbama Županijskog suda u Mostaru, te su ih dostavili Tužiteljstvu HNŽ-a i spomenutom sudu. To je sve što u ovom trenutku mogu kazati, rekao je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Podsjećamo, u akciji kodnog naziva Kasa 3, 18. rujna slobode je lišeno jedanaest osoba s područja Hercegovine, pod sumnjom da su utajili porez softverskim prevarama s fiskalnim kasama u njihovim objektima. Zbog sumnje da su osumnjičeni počinili kazneno djelo porezna utaja, u vezi s kaznenim djelima računalno krivotvorenje i računalna prevara, pretresi su izvršeni na ukupno 14 lokacija.

Osumnjičeni se terete da su umanjivali promet i na osnovu toga podnosili lažne porezne prijave te plaćali manji porez. Među osumnjičenima su Robert Groznica, Dino Vrljić, Zoran Ćorić, Davor Knezović, Matea Džidić, Tomislav Radić, Dario Miletić i Božo Sesar. Oni su nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA u Mostaru pušteni da se brane sa slobode. SIPA je 18. rujna oduzela brojnu dokumentaciju i veliki broj fiskalnih kasa i računala.

Odvjetnici su kazali za Oslobođenje da bi se loše provesti mogli i konobari zaposleni u objektima, za koje se sumnja da su vršili pronevjere. No, pitanje je traži li se na taj način alibi za vlasnike pretresenih objekata, navodi Oslobođenje./HMS/

Najnovije