INTERVJU RADIO MARIJI I KATOLIČKOM TJEDNIKU

KARDINAL PULJIĆ: Rezoluciju su usvojili iz mržnje, žele otjerati katolike iz BiH

U vrijeme mise za žrtve Bleiburga, koja je održana u subotu u glavnom gradu BiH, dogodila se jedna je od najogorčenijih harangi protiv mene i katoličke crkve u Sarajevu, rekao vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u intervjuu za Radio Mariju i Katolički tjednik.

– Sarajevo nije bilo izbor, nego nužna potreba, jer nisam mogao izaći iz BiH. Mogu se razni motivi izvući iz te harange, sigurno jedna od tih je i predizborna kampanja ili da se skrene pažnja s drugih događanja u BiH, a taj cilj je da ono što se nije ostvarilo u ratu, da se sada ostvari, da se nije istjeralo katolike, oni su ostali, možda je to sad jedna tendencija. Ne bih rekao da to svi misle, a neki sigurno misle – rekao je kardinal Puljić.

Komentirajući Rezoluciju o poštivanju žrtava ustaškog režima, koja je danas usvojena u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, kojom se zabranjuju komemoracije žrtvama Blaiburga, kardinal je rekao kako politika ima svoja razmišljanja, a crkva svoja.

Kardinal Puljić u razgovoru s urednikom Katoličkog tjednika Josipom Vajdnerom

– Crkva ne moli za ustaše, crkva ne moli za zločince, moli za ljude koji su žrtva, za njihove duše. Mi time što molimo za pokojne, ne stavljamo se u njihovu osudu, nego jednostavno molimo, to je naša kršćanska družnost. Nisam upoznat s tom Rezolucijom, ali mislim da je nisu napravili iz ljubavi prema BiH. I ja sam protiv ideologije ustaštva i također komunizma, i nacizma, to je razumljivo. Ali ne može nešto biti važnije od molitve kršćanske za dušu – rekao je kardinal.

Na upit je li točno, kao što tvrde mediji u Sarajevu da je misa za žrtve Bleiburga u Austriji zabranjena, kardinal Puljić je odgovorio.- Misa u Austriji nije zbranjena, nego je zabranjena politizacija te mise. I mi smo biskupi još prije dvije godine dogovorili se da svaki politički govori i konotacije moraju se odvojiti od mise.I, naravno kada biskup dolazi služiti misu u drugu biskupiju, mra se najaviti mjesnom ordinariju. I ja sam se najavio biskupu u Klagenfurtu. Razmjenili smo nekoliko mailova i onda se dogodio koronavirus i zatvaranje granica i morao sam ostati u Sarajevu i zato je misa bila u Sarajevu, pojasnio je kardinal Puljić.

Inače, misa za žrtve Bleiburga, na blajburškom polju služena je i prošle godine./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img