PROFESOR USTAVNOG PRAVA

KARAN: Komšić ruši Ustav i Daytonski sporazum, pozivam Schmidta da ga smjeni

Izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da BiH može biti multikulturalna i bez konstitutivnosti predstavlja do sad najveći i direktan udar na Ustav BiH i sam Dejtonski sporazum, rekao je profesor Ustavnog prava Siniša Karan.

– Upoznat ćemo Komšića da je preambulom Ustava BiH propisano da su konstitutivni narodi u BiH Bošnjaci, Srbi i Hrvati, a da se u članu I/3 Ustava BiH navodi da se BiH sastoji od dva entiteta FBiH i Republike Srpske – kaže Karan.

– Dvadeset šest godina od nastanka Dejtonskog mirovnog sporazuma, imamo na sceni izjave člana Predsjedništva BiH, kojima, svjesno ili nesvjesno, ruši upravo Dejtonski sporazum, kao i Ustav države čiji je član Predsjedništva, i na kraju, takve izjave dovode do rušenja BiH -rekao je za RTRS Karan.

Nacionalna manjina

Upozorava da Komšićeva izjava o multikulturalnoj BiH ima prikrivene namjere, a to su stvaranje centralističke i unitarističke BiH, kao i oduzimanje prava srpskom i hrvatskom narodu, kao konsitutivnim i državotvornim narodima, da sudjeluju u stvaranju institucija po principu pariteta i donošenju odluka po principu konsenzusa.

On dalje kaže da je ‘Komšić tzv. hrvatski član Predsjedništva BiH’, izabran glasovima bošnjačkog naroda, a upravo taj narod, kao čiji se predstavnik predstavlja, vodi u nacionalnu manjinu i oduzima im pravo konstitutivnosti, te etničke i rodne vrijednosti, kao i teritorijalnu odrednicu.

– Izbor Željka Komšića za ‘tzv. hrvatskog člana Predsjedništva BiH’ je primjer multikulturalnosti, odnosno primjer ukidanja konstitutivnosti jednog naroda i stvaranje nacionalne manjine, budući da je jednom narodu oduzeto osnovno pravo da bira svog predstavnika – ocijenio je Karan.

Kontinuirani napadi

On kaže da je Komšićeva izjava kako BiH treba da bude multikulturalna država, dio kontinuirane politike napada na Republiku Srpsku i težnje ka stvaranju unitarne BiH, kroz proces unitarizacije i majorizacije, koju sprovodi politika okupljena oko bošnjačke strukture, Ustavnog suda BiH i dijela međunarodne zajednice.

– Komšićev stav o multikulturalnoj BiH i bez konstitutivnosti samo je opasna tendencija narušavanja dostignutog balansa, pokušaj dominacije kroz majorizaciju kao proces i vrsta odnosa koja BiH vodi u neizvjesnu budućnosti. Budući da je Komšić svoju izjavu, kojom narušava Ustav BiH i koja dovodi do nestabilnosti BiH, dao pred takozvanim visokim predstavnikom Schmidtom, kojeg Komšić priznaje, pozivamo Schmidta da smijeni člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i da se iz Slovenije vrati kao građanin BiH, a ne kao član Predsjedništva – rekao je Karan za RTRS.

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije