KARAMATIĆ: Federacija je obmana, nadam se da ćemo uskoro vratiti Herceg Bosnu

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je jamac opstojnosti hrvatskog naroda. Ipak, u Bosni i Hercegovini na kraju nitko nije dobio što je želio, pa je vrijeme da se raziđemo ili da sjednemo i napravimo državu po mjeri svih nas, rekao je novinarima prilikom Dana ŽZH i Dana HZ Herceg-Bosne u Širokom Brijegu Mario Karamatić, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH  i predsjednik HSS-a, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

”Ja se iskreno nadam u skoro vrijeme da će ovo biti Dan državnosti i da ćemo vratiti Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu dominantno, jer sve što smo potpisali u Washingtonu i Daytonu o pravljenju Federacije su bile obmane”, rekao je Karamatić i dodao kako su Hrvati ”prevareni i izdani”.

Kaže kako je vrijeme ”da se počnemo vraćati na početne pozicije.”

”To je kao loš brak – ako ne ide najbolje je da svatko ide svojim putem i onda se može funkcionirati, a zajednička djeca ovog braka, tzv. institucije BiH, ako mogu funkcionirati u dva entiteta, ne vidim razloga zašto ne mogu tako i nastaviti”, kaže Karamatić.

Dodaje kako su svi oni koji su se borili za BiH ovu državu zamišljali drugačije u odnosu na to kakva je ona danas.

”Mi smo se svi borili za BiH, ali svi smo je malo drugačije zamišljali. Mi koji smo se borili u HVO-u željeli smo BiH kao državu jednakopravnih naroda, oni iz Vojske RS željeli su srpsku BiH, a oni iz takozvane Amije BiH željeli su islamističku BiH.

Na kraju nitko nije dobio što je želio, pa je vrijeme da se raziđemo ili da sjednemo i napravimo državu po mjeri svih nas”, kategoričan je Karamatić.

Prema njemu, izborni zakon nije minimalni prag.

”On je linija ispod koje ne možemo ići, jer su intervencijama visokih predstavnika hrvatski politički predstavnici dovedeni pred zid odakle ne možemo ni milimetra uzmaknuti. Postoje neke linije obrane s kojih se ne smije uzmaknuti, kao i crte koje se ne smiju prijeći. Nakon što su nam Bošnjaci već treći put svojim glasovima nametnuli čovjeka koji se izjašnjava kao nekakav Hrvat i ne govori hrvatskim jezikom, mi nemamo prava da popustimo ni milimetar, a izborni zakon je minimum koji bi zadržao malo želje da pokušamo sačuvati ovakvu BiH, iako sam ja osobno izgubio sve iluzije da se to isplati pokušavati sačuvati, pa je vrijeme da krenemo svojim putem”, zaključio je Karamatić./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

VLADA ŽUPANIJE POSAVSKE

Usvojena Odluka o prenamjeni sredstava od prihoda od neizravnih poreza

Uz predsjedanje Đure Topića, predsjednika Vlade ŽP, 04.06.2020. godine održana je 48. sjednica Vlade ŽP.Na zasjedanju je Vlada usvojila Odluku o prenamjeni sredstava od...