Kakve veze imaju višak kilograma i plodnost?

Pretili muškarci trebali bi uzeti u obzir skidanje kilograma ako žele postati očevi, budući da imaju veći udjel abnormalnih spermija od muškaraca normalne tjelesne mase.

To je otkriće istraživanja koje je dr. Ghiyath Shayeb, s britanskog Sveučilišta Aberdeen, predstavila Europskom društvu za reprodukciju i embriologiju.

Istraživači su analizirali sjemenu tekućinu prikupljenu od 5316 muškaraca koji su sa svojim partnerima posjećivali Centar za reprodukciju spomenutog sveučilišta.

Otkrili su da muškarci koji imaju viši indeks tjelesne mase (BMI) imaju manji volumen sjemene tekućine i veći udjel abnormalnih spermija. Dr. Shayeb je komentirala: Osjećali smo da debljina muškarca može pridonijeti problemima za začeće, posebno zbog toga što se zna da je to važan čimbenik rizika za začeće kod žena, piše Centarzdravlja.hr.

Naše otkriće je prilično neovisno od bilo kakvih drugih čimbenika i čini se da pokazuje kako bi muškarci koji pokušavaju imati dijete sa svojom partnericom prvo trebali pokušati postići idealnu tjelesnu masu, rekla je dr. Shaveb.

Mada razlog za taj učinak još nije poznat, stručnjaci smatraju da bi to moglo biti zbog drugačijih razina hormona kod debelih muškaraca, pregrijavanju testisa zbog prekomjerne debljine, ili izranog utjecaja loših životnih navika i prehrane./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREDSJEDATELJ PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik traži sazivanje posebne sjednice NS RS, tema visoki predstavnik

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, zatražio je sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, a na kojoj bi trebalo biti riječi o radu visokog...