Kako je talijanska premijerka Meloni pridobila Orbana za pomoć Ukrajini? “Satima je s njim bila u hotelu”

Mađarski premijer Viktor Orban jučer je podržao dogovor o ogromnom paketu pomoći Ukrajini. Iako se nagađalo da će Orban na jučerašnjem sastanku EU opet blokirati sporazum, sastanak je trajao svega sat vremena, nakon čega je objavljeno da su dogovor podržale sve države članice.

>> Postignut dogovor o Ukrajini, oglasili se Kijev i Moskva. “Orban je znao da je gotov”

Politico sada piše da su za uvjeravanje Orbana zaslužni talijanska premijerka Giorgia Meloni i francuski premijer Emmanuel Macron. “Meloni je vodila razgovore s Orbanom zbog njihove dugogodišnje veze”, rekla su dvojica diplomata za Politico.

Foto: EPA

Odluka, donesena jučer na summitu u Bruxellesu, bila je ključna za čelnike EU koji su željeli pokazati potporu Ukrajini, dok su istovremeno pokazali da su u stanju obuzdati mađarsku pobunu. Orban je opetovano prijetio da će upotrijebiti taktički veto na niz europskih pitanja kako bi izvukao novac iz EU.

Ulazeći jučer na sastanak čelnici su naglasili da bi, iako je dogovor bez Mađarske moguć, to Rusiji signalizirao nedostatak europskog jedinstva.

Meloni se sastajala s Orbanom u hotelu

Ljudi bliski Meloni rekli su da je ona započela svoj takozvani “diplomatski rad” prije nekoliko mjeseci, da je održavala razgovore i sastanke na kojima su sudjelovali razni ministri i dužnosnici, čak i prije nego što 27 čelnika nije uspjelo postići dogovor o pomoći Ukrajini u prosincu, jer Orbán to ne bi podržao.

I u srijedu navečer izaslanstva su radila do kasno u noć kako bi osigurala da Orban ne minira sporazum.

Ovog je tjedna Meloni pojačala svoje napore, piše Politico, razgovarajući s Orbanom preko telefona, sastavši se s njim u otmjenom briselskom hotelu Amigo na sat vremena razgovora, i ponovno u četvrtak ujutro prije početka sastanka.

U srijedu navečer francuski predsjednik Emmanuel Macron također se sastao s Orbanom, nakon što je tjednima pokušao izgraditi mostove s njim. Ranije ovog mjeseca pokušao je pridobiti mađarskog čelnika tijekom ručka u Elyséeu. Tijekom tog ručka Macron je zamolio Orbana da podijeli svoju viziju kako bolje integrirati istočne zemlje EU.

Ključna uloga Macrona

Macron je odigrao ključnu ulogu u ovim pregovorima, naglasili su diplomati. “Nikada nije želio antagonizirati Orbána, već ga je želio pridobiti za sebe. To je pristup koji se danas isplatio”, rekao je izvor blizak francuskom predsjedniku. “Ove ofenzive omogućile su predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu da odmah započne summit objavom dugo očekivanog dogovora”, rekao je jedan dužnosnik upoznat s raspravom u prostoriji.

Michel je preskočio formalnosti, brzo izlažući detalje sporazuma s Orbánom, na koji se nijedan čelnik nije bunio, uključujući male ustupke Mađarskoj. Godišnja rasprava o paketu pomoći i “ako je potrebno” revizija za dvije godine “omogućili bi Orbánu da spasi obraz kod kuće”, rekao je jedan diplomat EU.

Mađarska je razvoj situacija predstavila kao pobjedu Budimpešte. Orbánov politički direktor Balázs Orbán tvrdio je da je Budimpešta dobila što je htjela od summita. “Na kraju prve godine mora se ponovno pregovarati o pomoći Ukrajini, a na kraju druge godine cijelo će se pitanje ponovno razmotriti u kontekstu proračuna EU za sljedeće razdoblje”, napisao je Balázs Orbán na X.

“Orban nije imao izbora”

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen naglasila je da Orbánu nisu dani dodatni ustupci, a isto je učinio i njemački kancelar Olaf Scholz na tiskovnoj konferenciji nakon summita.

Još važnije od pridobivanja Budimpešte bila je dodana rečenica u tekstu koja se referira na ranije zaključke summita, koji jamče da je način na koji Europska komisija ocjenjuje vladavinu prava u Mađarskoj pošten i objektivan. To je učinjeno kako bi se obnovilo duboko nepovjerenje koje Budimpešta ima prema Komisiji u pogledu isplate novca Mađarskoj. “Orbán je dobio obvezu da se s njime postupa pravedno”, rekao je jedan diplomat EU.

Diplomati i dužnosnici rekli su da je Orbán jednostavno morao popustiti kako bi izbjegao veliku političku krizu. A uoči objave u četvrtak, čelnici nisu bili sramežljivi pokazati Mađarskoj tko je glavni. “Mađarska treba Europu. Također bi trebao vidjeti što Mađarska dobiva svojim pripadanjem Europi”, rekla je estonska premijerka Kaja Kallas ulazeći na sastanak./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img