Kakav je to, da prostiš, Svebosanski sabor?

-Ideja primarnosti etničkog, nacionalnog, biološkog identiteta, ideja nacionalne ekskluzivnosti, korak po korak, dovodi do fašizma. Tako besjedi, po Senadu Hadžifejzoviću, na njegovoj Face televiziji, najveći književnik, pjesnik, intelektualac. Živući. Akademik. Na dunjaluku. Za kojeg su etnički, nacionalni i biološki sinonimi. Abdulah Sidran.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

A što onda vodi do antifašizma? Nakon jednosatne akademikove besjede otprilike ovo. Okupiti svebošnjačko, intelektualno; 30, 50, 100 ljudi. Bez političara. Pridružiti svebošnjačkom Miru Lazovića i Ivu Komšića. I, eto bosanskog, svebosanskog. Sabora. Koji će stati u obranu države. Koje i kakve? Nepostojeće. One u čijem nazivu ne bi bilo Hercegovine i u kojoj bi za njezin “multietnički karakter” bilo dovoljno da ima ponekog našeg Hrvata i Srbina. I koja ne bi obuhvaćala “fildžan teritoriju”, jer bi to bilo fašistički, već bi se protezala od Une do Drine i od Save preko bosanske Hercegovine do mora. Tronožne države, kojoj bi Avdo odrezao dvije tuđinske, neprijateljske noge. I jednu nebosansku regiju.

Države koja bi bila preslik Tuzlanskog ili Sarajevskog kantona, u čijim javnim institucijama ne bi bilo Hrvata i Srba, osim ponekog, našeg.

E, osnivanje takvog antifašističkog, Svebosanskog sabora, kojeg im je akademik predložio, po njegovom svjedočenju, listom su podržali u Vijeću kongresa bošnjačkih intelektualaca. Kao odgovor na aktualnu krizu.

“Najveći živući intelektualac” u Bošnjaka, svebosansko tutkalo, kako sam sebe nazva, u kontekstu stvaranja svebosanskog paraparlamenta, prekorio je svog domaćina, što na privatnoj Face tv, ugošćuje neprobosanske elemente. Čak i onima koji Dodika kritiziraju ne bi, po njemu, medijskog prostora trebalo davati.

– Ne dovodi mi ih u našu kuću, poručio je “urednik” Sidran Senadu Hadžifejzoviću na njegov televiziji, dok se ovaj pravdao, da je od “neprijatelja” htio izvući nešto o čemu se na dunjaluku malo zna. Iako bi neke, po vlastitom priznanju, najradije prebio.

Potom je Avdo objašnjavao razliku između konstitutivnosti i konstituentnosti. Tvrdeći da u engleskom prijevodu Daytonskog sporazuma, narodi nisu konstitutivni već konstituentni. Da, biva, nije šija, kako su nam godinama unazad podvaljivali, nego je vrat. Čemu ga je, valjda, podučio Komšićev propagandist Slaven Kovačević.

“Otkrio” je akademik i kako je mjesec, najviše mjesec i pol, prije nego što će u Haškom sudu izvršiti suicid, u Zagrebu, bio i razgovarao sa Slobodanom Praljkom. I znao je, veli, da će se ubiti, jer je on “takav karakter”. Jedino nije objasnio kako je u Zagrebu mogao divaniti s Praljkom, dok je Praljak, u to vrijeme, bio u pritvoru Tribunala u Haagu.

Jedna narodna izreka kaže: “U malim bočicama se otrov čuva”. A na Avduku bi se mogla primjeniti i ona: -Manjeg čovjeka, a veće budale. Živuće. Teško je naći./R.I./HMS/

1 COMMENT

  1. Naravno da Avdo &co. pricaju puno sranja, ali Sutalo ti nisi nimalo bolji. Šta je go…ana iz tvog pera ispalo, to je i za Avdu puno!

    Inaće ako ne znaš, Fašizam stvara antifašizam i to je to, zamisli kako jednostavno!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

GRČKA

ŠPIJUNSKA AFERA: Mitsotakis priznao obavještajnu “pogrešku”

Grčki konzervativni premijer Kiriakos Micotakis rekao je u ponedjeljak da je prisluškivanje čelnika oporbene ljevice bila “politički neprihvatljiva pogreška”, što je skandal koji je...