“KADA SE SMIRI SITUACIJA S POVRATNICIMA IZ SIRIJE” Osuđeni terorist Mevlid Jašarević želi na prijevremenu slobodu

Zahtjev za ranije puštanje na slobodu osuđenika za terorizam Mevlida Jašarevića bit će podnesen na proljeće, jer sada nije povoljan trenutak za to zbog povratka pripadnika ISIL-a u BiH, rekao je Srni njegov odvjetnik Senad Dupovac.

On kaže da se sa Jašarevićem dogovorio da za sada ne podnose zahtjev za njegovo ranije puštanje na slobodu, iako za to ispunjava zakonske uvjete, jer molba ne bi bila pozitivno riješena.

“Možemo mi napisati zahtjev, ali on neće proći jer sada za to nije povoljan trenutak. Odlučili smo to uraditi na proljeće, kada se stiša situacija sa ovim povratnicima, odnosno kada ih se deportira iz Sirije”, rekao je Dupovac.

On podsjeća da Jašarević od kraja 2012. godine izdržava zatvorsku kaznu u Zenici i da za to vrijeme “nije napravio nijedan prekršaj”.

“Po zakonu, Jašarević može nakon sedam godina tražiti da bude pušten, a u prilog tome ide mu uzorno ponašanje i pokajanje koje je iskazao za učinjeno djelo”, kaže Dupovac.

Jašarević je krajem 2012. pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog terorističkog napada na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu 28. listopada 2011. godine.

On je tada ispalio 105 metaka i teško ranio policajca Mirsada Velića koji je radio na osiguranju zgrade Veleposlanstva./HMS/

Najnovije