Hrvatski Medijski Servis

KAD SE VODA POVUČE: Fascinantni 4K snimak Jablaničkog jezera iz zraka

Svima je poznato da je voda izvor života. Bez nje skoro nikakav oblik života ne može opstati. Toliko je bitna da se čak u svijetu vode i ratovi samo zbog nje.

Bosna i Hercegovina je jedna od bisernih zemalja po količini i čistoći vode. Veliki dio tih voda su umjetna jezera nastala izgradnjom brana na uskim koritima rijeka. Jedno od tih jezera je i Jablaničko jezero, umjetna hidroakumulacija na rijeci Neretvi.

Prostire se od Jablanice do Konjica u sjevernoistočnom pravcu, te od Jablanice u sjeverozapadnom pravcu u južne dijelove općine Prozor-Rama.

Brana, visine 80 metara, čini da ovo jezero ima maksimalnu dužinu oko 30 km, površinu od 1440ha, a zapreminu oko 290 hml pri maksimalnoj ispunjenosti. Najveća dubina mu je 80 metara, a oscilacije vodostaja su i do 25 m.

Uslijed slabijih padalina i slabijeg dotoka vode, ova kao i sve slične akumulacije, u naglom su opadanju vodostaja zbog proizvodnje električne energije, piše Radiosarajevo.ba

Kako danas izgleda Jablaničko jezero, pogledajte u fascinatnom 4K videu kojeg je snimio Haris Nezirić./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte