NAČELNIK NEUMA O UPLOVLJAVANJU GOLEMOG BRODA

JURKOVIĆ ZA HMS: Lučka kapetanija dala kotu za sidrenje kruzeru, tražit ćemo kaznenu odgovornost i istragu

-Nismo još saznali tko je dao dopuštenje za uplovljavanje kruzera u neumski akvatorij, ali ćemo ustrajati u traženju odgovora, kazao je za Hrvatski Medijski Servis načelnik Neuma Dragan Jurković. Otkrio nam je, međutim, da je dobio informaciju da je Lučka kapetanija u Neumu propisala taksu i dala kote usidrenja za kruzer.

Neumski načelnik kaže kako se u Lučkoj kapetaniji pozivaju na Zakon o plovidbi, u kojem, međutim, stoji da bi ministar (prometa i komunikacija FBiH, op. hms) trebao dati suglasnost, dok ministar kaže da suglasnost nije dao. Pitanje je, kaže načelnik Jurković, i zašto je zaobiđeno i mišljenje lokalne zajednice pa i odluka Predsjedništva BiH iz 2014. kojom se strogo zabranjuje uplovljavanje brodova u neumski akvatorij.

Podsjetimo, jutros u 6:18 sati kruzer Bolette, visine 48, 1 metar, prošao je ispod Pelješkog mosta i uplovio u Neumski zaljev. Radi se o brodu na kružnom putovanju od Bahama, dužine 238 metara koji prevozi više od 1.000 putnika i broji više od 600 članova posade, može ploviti brzinom od 25 čvorova, te mu je bruto tonaža preko 62 tisuće BRT, a gaz 8,1 metara. Putnici s kruzera su kasnije prevezeni do obale kod hotela Zenit, odakle su otišli u posjet Mostaru, Međugorju i drugim mjestima.

Građani Neuma, kojima se pridružio i načelnik Jurković, su se okupili kako bi iskazali nezadovljstvo uplovljavanjem kruzera, o čemu lokalna vlast ništa nije znala. Istakli su kako su protiv uplovljavanja ovakvih brodova koji mogu izazvati velike štete biodiverzitetu neumskog zaljeva.

U Neumu održan prosvjed građana protiv uplovljavanja kruzera Bolette

Jurković je podsjetio kako je Predsjedništvo BiH 2014. godine donijelo zaključak kojim je strogo zabranjeno uplovljavanje brodova u neumski akvatorij dok se ne uradi adekvatna studija. Tu studiju je Vijeće ministara uradilo i dostavilo Predsjedništvu 2015. ali se od tada, po njegovim saznanjima, nije ništa značajno mjenjalo, tako da je taj zaključak iz 2014. vjerojatno i dalje na snazi.

– Mi ćemo na idućoj sjednici Općinskog vijeća predložiti i vjerujem usvojiti odluku da se oštro protivimo uplovljavanju brodova u neumski zaljev, s čime ćemo upoznati sve razine vlasti u BiH, kazao je Jurković za HMS, dodajući kako će tražiti i kaznenu odgovornost ukoliko se utvrdi da je u ovom slučaju bilo propusta ili protuzakonitog postupanja.

GAJIĆ OBJASNIO: Evo kakve štete će izazvati kruzer Bolette u Neumskom zaljevu

Jurković kaže da će se tražiti i provođenje istrage o oštećenjima koje je u neumskom zaljevu, mogao izazvati kruzer.

– Motori kruzera i u ovom trenutku rade, kako bi se brod održavao na točki koja mu je dodjeljena za usidrenje, što zasigurno izaziva oštećenja, kaže načelnik Neuma.

– Mi želimo zaštititi neumski akvatorij kako bi imali održivi turizam. Međutim, ako bi se s ovim nastavilo to bi se pretvorilo u nešto što mi ne želimo. Ne želimo ovdje luku niti ogromne brodove, niti želimo da se Neumu uzima ono što je prirodnono. Želimo neumski akvatorij zaštiti kao što je zaštićen Mljetski kanal kojim brodovi ne smiju ploviti, kaže Jurković./HMS/

1 COMMENT

  1. Zašto ste dozvolili sidrenje u zaljevu kad je jendo sidro veliko kao trećina zaljeva 🙁 i ne treba niti smije na toj dubini sam isplovljavati, neka ga odvuće remorker tako da ne ošteti podmorje ,,,, jako neodgovorno i glupo ponašanje i političara koji su to potaknuli i kapetana koji je pristao na to 🙁

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

REAKCIJE

DŽAFEROVIĆ: Pozdravljam odluku V. Britanije o slanju vojnih eksperata u BiH

Pozdravljam odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva o slanju vojnih eksperata, kojim će se osnažiti NATO štab u Bosni i Hercegovini, te pružiti praktična podrška našoj...