RAVNATELJICA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO ŽZH

JURIĆ: Nema dovoljno podataka o novom soju

Premalo je podataka o novom „omikron“ soju koronavirusa da bi mogli sigurno tvrditi je li zarazniji od postojećeg, kazala je u izjavi za Fenu ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Županije zapadnohercegovačke (ŽZH) Andrea Jurić.

Zasad nemamo dovoljno podataka o novom soju virusa i ne možemo ga tretirati kao zaraznijeg od postojećeg dok se detaljnijim ispitivanja isto ne potvrdi ili opovrgne. I dalje je preporuka da se ljudi cijepe. Međutim, ukoliko se dokaže da cjepivo ili određene vrste nisu učinkovite u obrani od novog soja, javnost će o tome biti pravovremeno obaviještena – naglasila je Jurić.

Osvrnula se na epidemiološke mjere i njihovo poštivanje, istaknuvši da treba pojačati oprez i svijest o opasnosti od virusa.

Građani se slabo pridržavaju mjera, ali ne želim generalizirati zbog toga što postoji sve veći broj pojedinaca koji se pridržavaju preporuka, izbjegavaju velika okupljanja i nose maske u zatvorenim prostorima ili drže fizičku distancu. Tako da se može reći da u tom segmentu imamo određene pomake na bolje – istaknula je.
Naglasila je da se Stožer civilne zaštite ŽZH redovito sastaje i razmatra epidemiološku situaciju na području te županije.

U ovom trenutku nema razloga da se uvedu strože epidemiološke mjere u ŽZH – poručila je Jurić.
Apelirala je na građane da tijekom nadolazećih blagdana izbjegavaju veća okupljanja jer na njima postoji veći rizik od zaraze.

Tijekom blagdana, a posebno za doček Nove godine, na velikim okupljanjima postoji veća mogućnost da se zaraze. U danima dočeka Nove godine možemo očekivati porast broja zaraženih koronavirusom – zaključila je Jurić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ŽZH u razdoblju od 22. studenog do 28. studenog 2021. godine na području te županije cijepljeno je ukupno 223 osobe. Ukupan broj cijepljenih u ŽZH u 2021. godini iznosi 17. 132 osobe.

Broj hospitaliziranih s područja ŽZH u SKB Mostar je 15, a od toga su četiri osobe na respiratoru. Od tog broja potpuno je cijepljenja jedna osoba./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije