Hrvatski Medijski Servis

JUKIĆ: Neka Inzko objasni javnosti što znači “staklena” ili “gluha soba”

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Ružica Jukić komenirala je izjavu OHR-a u kojoj se navodi da je Valentin Inzko iznenađen odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća u slučaju predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Visoki predstavnik je iznenađen odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća koja je odbila primjenu odredaba Zakona o VSTV-u na jednog člana Vijeća. Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je dodano kako je “takva situacija neprihvatljiva”, tim više što Zakon predviđa suspendiranje člana Vijeća ukoliko je taj član suspendiran kao sudac, a čak predviđa i posebno rješenje za predsjednika Vijeća.

“To je nečuveno miješanje u rad VSTV-a, kao što sam i prije rekla da se miješaju u odluke VSTV-a, stegovne postupke, istrage u tužiteljstvima itd. Interesantno je da gospodin Inzko nikada nije iskoristio svoje ovlasti kada je to imao mogućnost da smijeni ljude iz izvršne i zakonodavne vlasti, koji su vršili napad na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine”, kazala je Jukić.

“Naravno, samo je pravosuđe podložno pritiscima jer je ovisno financijski od izvršne vlasti i donacija stranih zemalja. Neka gospodin Inzko objasni javnosti što znači staklena ili ‘gluha’ soba za nositelje pravosuđa!? Što su od njih tražili u vezi sudskih postupaka i što su morali skinuti sa sebe u ‘gluhoj’ sobi?”, navela je Jukić./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte