Hrvatski Medijski Servis

JUKIĆ KRITIZIRALA INZKA: Ako pada VSTV onda padaju i sve druge institucije

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Ružica Jukić obratila se medijima nakon sjednice VSTV-a na kojoj je bilo govora o zajedničkom pismu koje su OSCE, Veleposlanstvo SAD-a i Izaslanstvo Europske unije uputili članovima VSTV-a.

Jukić je kazala da je na prošloj sjednici VSTV-a rekla članu VSTV-a Goranu Neziroviću da on ima razloga podnijeti ostavku i to nakon što je on predložio da svi članovi VSTV-a podnesu ostavku, pišr Klix.ba.

“Ja nemam razloga da dam ostavku. Priča se o nepotizmu, kolega je zaposlio svoju kćerku bez natječaja na županijski sud, ima dugove za komunalne usluge oko 14 tisuća KM, ima i 12 predmeta… Ako razgovaramo principijelno o svim stvarima onda moramo znati da to nije principijelno”, rekla je Jukić.

Ona je istaknula da će iz VSTV-a otići s istom imovinom koju je imala i ranije te da se nije obogatila kao članica VSTV-a već da je dobila samo “neosnovane napade”. Posebno je podvukla da smatra kako nije narušila ugled VSTV-a i da Nezirović nema razloga pozivati je na ostavku.

“Znam da je ovo orkestrirano, tražiti kolektivnu ostavku, da bi se riješili pojedinih članova VSTV-a koji smetaju. Odmah me to, pogotovo, opredjeljuje da ne razmišljam o takvim stvarima”, kazala je Jukić.

Nije željela govoriti tko “orkestrira” tu priču pri tome pozivajući novinare da sami istraže tko su orkestri. Jukić je upitana i o raspravi na jednom dijelu sjednice VSTV-a te “nacionalnoj podijeljenosti članova”.

“Svima je jasno, ako su četiri člana bošnjačke nacionalnosti tražila da se donesu priopćenja i tražili su i od petog člana koji je Bošnjak, a ne od drugih koji su Srbi i Hrvati, jasno je bilo o čemu se radilo. To ne doprinosi radu ovog VSTV-a niti drugih institucija koje su povezane jer ako pada VSTV onda padaju i sve druge institucije”, kazala je Jukić.

Jukić je rekla da ona ima pravo odgovoriti svima koji su je prozvali i to putem web stranice VSTV-a te da je u priopćenjima za javnost iznosila osobni stav. Istaknula je da Nezirović problematizira svako njeno šriopćenje za javnost.

“Je li kolegi Slavi (Lakiću) bitno da ode na koktel u ambasadu ili mu je bitnije što sam ja rekla da se utječe na rad pravosudnih institucija i postupke”, rekla je Jukić dodajući da su stranci pokušavali utjecati na istrage i procese.

Kako kaže, članovi Predsjedništva BiH pokazali su da ih ove stvari ne zanimaju i da strana veleposlanstva vode procese u BiH. Novinari su Jukić pitali gdje se nalaze “gumene sobe” o kojima već duže vrijeme priča, ali ona nije željela odgovoriti na to pitanje optužujući novinare da je napadaju.

“Ja ne želim da novinari istražuju nešto, vi istražite na svoj način, a ne da vam ja dajem informaciju. Pitajte organe zašto ne poduzmu neke postupke i pitajte kome sam se obraćala”, kazala je Jukić.

Ona je optužila visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da je učinio sve da BiH ne profunkcionira pravno.

“Nikada nije sankcionirano nikoga iz zakonodavne i izvršne vlast jedno se petlja u sudske postupke”, zaključila je Jukić./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte