IZMIJENJEN ZAKON O KAZNENOM POSTUPKU FBiH

JOZIĆ: U Federaciji BiH omogućen kućni pritvor s elektronskim nadzorom

U kaznenom zakonodavstvu Federacije BiH kao novi institut uveden je kućni pritvor s elektronskim nadzorom.

Potvrdio je to u izjavi za Fenu federalni ministar pravde Mato Jozić, navodeći da je kućni pritvor s elektronskim nadzorom omogućen nakon što je danas Dom naroda, a ranije Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku.

Na snagu će stupiti sljedećeg dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

– Navedenom dopunom ostavljena je mogućnost sudovima i tužiteljstvima da tijekom kaznenog postupka prema osumnjičenima odnosno optuženima mogu odrediti elektronski nadzor – kazao je Jozić.

Sada je županijama omogućeno da primjenom ovog instituta smanje troškove pritvora.

– Županije su te koje plaćaju pritvor u Federalnom ministarstvu pravde. Do sada je to bilo 40 KM, a ovaj elektronski nadzor iznosio bi 22 KM. To je prijedlog da se ide na uštedu prema županijama s obzirom na to da s određenim županijama imamo poteškoća gdje su narasli ogromni dugovi. Ovo je jedan vid zajedničke suradnje i pomoći da što manje opterećujemo proračune županija – naglasio je Jozić.

Osim navedene izmjene u Zakonu o kaznenom postupku izvršene su izmjene i dopune u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, te su, između ostalog, propisana kaznena djela za koja mogu biti određene posebne istražne radnje i njihovo najduže trajanje.

Izmjenama i dopunama Zakona je propisano pravo svjedoka da ne odgovara na određena pitanja kada je vjerojatno da će ga odgovor na ta pitanja izložiti kazennom progonu i mogućnost da odgovori na ta pitanja ako nadležni glavni tužitelj pismeno izjavi da neće poduzeti kazneni progon svjedoka za radnje koje svjedok navede u svome iskazu./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HMS OTKRIVA DOKUMENT

Evo kako su Mektić i suradnici rasipali donirani novac, „tipičan primjer korupcije tzv. bijelih kragni“

Hrvatski Medijski Servis došao je u posjed specifikacije upućene Upravi za neizravno oporezivanje BiH iz koje se vide napuhane cijene koje je tzv. Mektićev...