STOŽER CZ HNŽ

Još dvoje oboljelih iz Mostara, troje na respiratoru, jedno na kisiku, novi klaster iz BHANSE

Šest osoba za područja Hercegovačko-neretvanske i Zapadno-hercegovačke županije, koje su testirane posljednja 24 sata, pozitivno je na korona virus, kazano je na redovitoj konferenciji Kriznog stožera HNŽ-a u Mostaru.

Dvoje oboljelih su iz Mostara, tri iz Širokog Brijega i jedno iz Gruda.

U Mostaru, koji odnedavno ima dva klastera, ukupno je devet osoba pozitivno na korona virus.

Novi klaster potekao je iz kompanije BHANSA u Mostaru.

U izolatoriju, prema riječima doktora Nermina Avdića, trenutno boravi sedam pacijenata, među kojim i tri teška slučaja koja koriste respirator i jedan koji je na kisiku.

“Zdravstveno stanje ostalih pacijenata se poboljšava. Što se tiče triju pacijenata na respiratoru, riječ je o prvozaraženom i starici iz Širokog Brijega te odnedavno i pacijentu koji je prebačen iz Konjica”, rekao je Avdić.

Istaknuo je i kako je Krizni stožer pojačan s još dva epidemiologa, jednim iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo te umirovljenim liječnikom koji se svojevoljno stavio na raspolaganje.

Policijske uprave na području HNŽ-a zaprimile su od jučer 275 rješenja o zabrani izlaska iz kuće u trajanju od 14 dana. Ovakvih rješenja, prema navodima načelnika Odjela uniformirane policije MUP-a HNŽ-a Branka Drinovca, od početka kriznog razdoblja izdano je 1.687. Dosad je obavljeno i ukupno 2.947 kontrola poštivanja izrečenih mjera.

“U posljednja 24 sata sedam osoba prekršilo je mjere, a od početka je zabilježeno 138 ovakvih slučajeva. Sve je dostavljeno nadležnim inspekcijama”, dodao je.

Rok za samoizolaciju dosad je istekao za 84 osobe. Njima je preporučeno da makar još sedam dana provedu u izolaciji za dobrobit svih. Vlada ove županije jutros je izdvojila još 583.000 KM za rad bolnica, od čega će se 342.000 preusmjeriti SKB Mostar, 155.000 Kantonalnoj bolnici Dr. Safet Mujić, a 85.000 Općoj bolnici Konjic. Do kraja godine Vlada će isplatiti još milijun i 688.000 maraka transfera spomenutim ustanovama.

Vlasnicima prevozničkih kompanija preporučeno je da rad organiziraju na način da vozačima između i nakon vožnji omoguće samoizolaciju na neko vrijeme, kao i da se smanji međugradska i međumjesna migracija. Stožer je razmatrao i mogućnost uvođenja karantena, a tim povodom sutra će se održati sjednica predsjednika Stožera i predsjednika Vlade sa svim gradonačelnicima i načelnicima u ovoj županiji.

Glasnogovornik Kriznog stožera Pero Pavlović potvrdio je da se menadžment SKB-a očitovao na zahtjev ministra zdravstva Gorana Opsenice o prijamu prvozaraženog na plućni odjel. Stav ministra proslijeđen je nadležnima za imenovanja upravljačkih struktura u SKB Mostar./AA/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije