HMS OTKRIVA

Jesu li Cirman, Vuković i Avdić iskonstruirali priču o slovenskom “non paperu”?

Slovenski portal Necenzurirano.si in medias res objavio je navodni sadržaj navodnog non papera kojega je, opet navodno, slovenski premijer Janez Janša uputio u Bruxelles, a koji govori o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu kao modelu trajne relaksacije odnosa u regiji.

No, kakva je pozadina ovog “sklepanog” dokumenta na koji su se odreda zalijepili bošnjački političari i zašto je on baš sada pušten u javnost?

Autori članka pod naslovom “Objavljamo dokument o razdelitvi BiH, ki ga išče ves Balkan” ili Objavljujemo dokument o podjeli BiH za kojim traga čitav Balkan na portalu su novinari Primož Cirman i Vesna Vuković.

Pretražujući spomenuti portal Hrvatski Medijski Servis se naišao na vrlo važnu i simptomatičnu informaciju. Spomenuti dvojac Cirman – Vuković u srpnju prošle godine objavili su intervju s novinarom Avdom Avdićom koji je poznat kao bliski suradnik ravnatelja Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedgića Osmice i vrhuške SDA koji je blizak predsjedniku te stranke Bakiru Izetbegoviću.

Dvojac sa slovenskog portala u superlativima je Avdića predslavio kao vodećeg novinara u BiH koji se, kao, obračunava s kriminalom i korupcijom. U klasičnoj AvAv formi ovaj novinar i trenutni glavni urednik “pištolj portala” Istraga.ba govorio je o navodnim vezama Janeza Janše s hrvatskom Sigurnosno-obavještajnom agencijom (SOA), ponovno optužio SOA-u za regrutiranje članova selefijskog pokreta u BiH kako bi se BiH prikazala kao leglo radikalnog islamizma.

Nadalje, Avdić u spomenutom intervjuu nije propustio spomenuti ni mantre o navodnim ruskim igračima”, Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću koji kontroliraju Tužiteljstvo BiH i koji zaustavljaju provođenje nekih značajnih istraga.

S druge strane, novinar Primož Cirman jedan je od poznatijih kritičara rada, lika i djela slovenskog premijera Janeza Janše kojega se u predmetnom “non paper pamfletu” pokušava ocrniti.

Također, Cirman je sredinom veljače gostovao u programu zagrebačke N1 televizije gdje je pričao o obračunu Janeza Janše s medijima iznijevši pri tome više optužbi na njegov rad.

Ponovno je Cirman danas gostovao na N1, ovaj put u Sarajevu. On je tom prilikom kazao da je moguće da iza fantomskog non papera stoji Beograd ili Zagreb te da Janša odnosno Slovenija samo sudjeluje u njegovoj distribuciji.

“Na non paperu piše srpsko-hrvatsko-albansko nacionalno pitanje. To su fraze koje se znaju koji političari s tih prostora rado koriste. Ne vjerujemo da bi Slovenija pisala nešto tako. Znamo kakve su bile reakcije u Sloveniji. Niko nije javno poricao da postoji dokument. Janez Janša je rekao da ga nije mogao dostaviti gospodinu Michellu jer ga nije vidio nekoliko mjeseci. Znači, vi imate ideje koje su možda pisane u Beogradu, možda Zagrebu, možda Budimpešti. Ne možete vidjeti tko je autor”, kazao je Cirman.

Dakle, nikako se u cijeloj priči ne može zanemariti osovina Cirman – Vuković – Avdić i izvjesno je da ovaj trojac ima prste u ovom konstruktu.

Najvažnije je pitanje zašto se baš sada plasirala cijela ova priča o non paperu i navodnom komadanju BiH. Vjerojatno je da probošnjački akteri koriste Avdića i njegove veze u slovenskim medijima da bi se fokus sklonio s  diplomatske ofenzive i ozbiljnih pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH koji su najavljeni za svibanj i koji bi trebali osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH i omogućiti svim građanima da se mogu kandidirati na izborima. Analitičari smatraju da je ovaj non paper neozbiljan pokušaj obezvrjeđivanja hrvatskog non papre kojemu se pridružilo pet članica EU (uključujući Sloiveniju), a koji govori o potrebi provođenja reformi i izmjena izbornog zakona kako bi BiH postala koliko-toliko funkcionalna država i kako bi stekla status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Rješenjem krucijalnog pitanja Izbornog zakona Željko Komšić (koji je zakuhao ovu priču nediplomatskim činom prepričavanja neformalnog razgovora sa slovenskim predsjednikom Pahorom o mogućem mirnom razlazu) postao bi potpuno nepotreban i njegove mecene iz SDA bi ga odbacile poput stare krpe. Ovakav razvoj događaja može se tumačiti i kao pokušaj da “mitraljezac” ostane koliko toliko bitan politički faktor u BiH, odnosno da ostane personifikacija majorizacije Hrvata.

Podsjećamo, danas je gotovo svaki medij u regiji prenio pisanje slovenskog portala Necenzurirano.si koji je objavio sadržaj navodnog non papera u kojem se predlaže prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu. U tom scenariju Bošnjaci bi dobili nacionalnu državu, Republika Srpska bila bi pripojena Srbiji, a županije s hrvatskom većinom postale bi sastavni dio Hrvatske./R. I./HMS/

1 COMMENT

  1. Režija ovakvih stvari je već viđena u Bih 🙂 , ovaj put se treba skrenuti pažnja sa “respiratora” na nešto daleko od Bih, kao Slovenija 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZA ONE KOJI NE ZNAJU ILI SE PRAVE LUDI

Tko su legitimni predstavnici i zbog čega bez legitimnog predstavljanja nema demokracije?

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za N1 kako termin "legitimno predstavljanje" ne postoji na "Wikipediji i drugim mjestima", ali da tamo...