Jedanaestorica oslobođena krivnje za ratni zločin

Zbog nedostataka dokaza danas su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođena jedanaestorica optuženih za ratni zločin nad civilima u Glinskom Novome Selu u listopadu 1991. godine, doznaje Hina na sudu.

Prema nepravomoćnoj presudi, koju je donijela predsjednica sudskog vijeća Željka Skomeršić, sud je utvrdio kako ne postoje dokazi da se događaj uopće dogodio na način kako stoji u optužnici te da je moguće da je riječ o nekoliko različitih događaja koje je tužitelj spojio u jedan.

“Sa sigurnošću je jedino utvrđeno da je prvookrivljeni Vlado Čupović doista bio zapovjednik Teritorijalne obrane Glina u inkrimirano vrijeme. Tijekom postupka niti jedna druga okolnost nije dokazana”, precizirala je sutkinja.

U pojašnjenju presude dodala je da neposrednih svjedoka događaja nije bilo te kako čak nije utvrđeno da su sve osobe navedene kao žrtve bile u Glinskom Novom Selu za vrijeme inkrimiranog događaja.

Uz nepravomoćno oslobođenog Čupovića, optužnicom su obuhvaćeni George Nashid Kamal, Bogdan Jednak, Ljubiša Juzbašić, Boro Miljević, dvojica Zorana Miljevića, Milan Kraguljac, Branko Bulat, Milan Karaica i Mile Paspalj.

Optužnica, podignuta u studenome 2015., tereti deset državljana Srbije i jednog hrvatskog državljanina da su kao pripadnici paravojnih formacija Teritorijalne obrane Gline, polovicom listopada 1991. u Glinskom Novom Selu, usmrtili 31 osobu, među kojima i maloljetnu djevojčicu.

Prema optužnici, skupina se po Čupovićevoj zapovijedi da ubiju preostalo civilno stanovništvo Glinskog Novog Mjesta, rasporedila po mjestu, istjerala sve civile iz kuća i okupili ih u središtu mjesta, a žene zatvorili u drvenu kuću. Potom je Jednak u kuću sa zatočenim ženama ispalio zolju, uslijed čega se kuća zapalila, dok su u muškarce i maloljetnog K. Š. pucali iz osobnog naoružanja.

Jednaka se teretilo i da je polovicom studenoga 1991. u Prekopi, hicem iz škorpiona, usmrtio jednu ženu koju je zatekao pored ceste.

Budući da je riječ o nepravomoćnoj presudi, tužiteljstvo ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Visoki kazneni sud. Osim Mile Paspalja koji se branio sa slobode, svi optuženici nedostupni su hrvatskom pravosuđu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img