PAVKOVIĆ PITAO MUP ŽS

Je li utvrđen identitet osobe koja je prijetila kardinalu Puljiću; počinjeno je kazneno djelo

Ivica Pavković, zastupnik Kluba HDZ BiH – HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na jučer održanoj sjednici tog doma postavio je zastupničko pitanje MUP-u Županije Sarajevo. Pavković je upitao je li utvrđen identitet muške osobe koja je na prosvjedu za vrijeme trajanja mise za žrtve Bleiburške tragedije u sarajevskoj Katedrali prijetila kardinalu Puljiću nazivajući ga svinjom te najavila da će se nešto dogoditi za par dana jer “nismo ludi, danas se neće ništa desiti”, piše Hrvatski Medijski Servis.

“Je li utvrđen identitet i jesu li poduzete zakonom predviđene radnje protiv osobe koja je ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu, za vrijeme trajanja svete mise, uzoritog kardinala Vinka Puljića nazvala svinjom i personom non grata, te tim činom poticala na širenje vjerske i nacionalne mržnje, netrpeljivosti i razdora, šaljući poruku katolicima u BiH da nisu dobrodošli u Sarajevo”, stoji u Pavkovićevom upitu MUP-u KS.

HDZ-ov parlamentarac dodaje da je ista osoba pripadnike MUP-a KS nazivala fašistima želeći ih prikazati kao sljedbenike fašističke ideologije.

Pavković smatra da je osoba koja je prijetila kardinalu Puljiću počinila kazneno djelo, „izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Ista osoba je pripadnike MUP-a Kantona Sarajevo nazivala fašistima želeći ih prikazati kao sljedbenike fašističke ideologije.

„Smatram da je ovim činom počinjeno kazneno djelo iz članka 163. (izazivanje narodnosne. rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti) odnosno članka 358. (vrijeđanje službene osobe tijekom provedbe službene radnje) Kaznenog zakona Federacije BiH te tražim dostavu informacija o poduzetim radnjama od strane MUP-a Kantona Sarajevo protiv osobe koja je isto počinila“, napisao je Pavković u obrazloženju zastupničkog pitanja upućenog MUP-u KS.

Podsjećamo Tužiteljstvo ŽS odgovorilo je na upit HMS-a kazavši da je osoba koja je prijetila kardinalu Puljiću identificirana od strane MUP-a KS, ispitana, te će biti procesuirana prekršajno zbog narušavanja javnog reda i mira., a za sve ostale upite uputili su nas na MUP ŽS. Simptomatično, iz MUP-a ŽS tada smo dobili gotovo isti odgovor, te su nas uputili da se za više informacija obratimo Tužiteljstvu ŽS.

Osoba koja je prijetila kardinalu Puljiću, samo je prekršajno procesuirana, a to znači da se protiv osobe koja je kardinala Puljića nazvala svinjom i neizravno pozivala na njegovo ubojstvo, pred očima javnosti, neće biti podignuta nikakva optužnica niti će kazneno odgovarati.

Također, znakovito je da Tužiteljstvo ŽS i MUP ŽS, iako smo to izrijekom od njih tražili, nisu željeli otkriti identitet “prekršitelja javnog reda i mira”, a ostaje vidjeti kakav će odgovor od MUPA ŽS dobiti zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Ivica Pavković./R. I./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img