ŠEF UNIFORMIRANE POLICIJE FUP

Javnost isključena s disciplinskog postupka protiv Čegara

Disciplinsko povjerenstvo Federalne uprave policije zatvorilo je za javnost a potom i prekinula vođenje disciplinskog postupka protiv Zorana Čegara dok se ne okonča kazneni postupak protiv njega zbog prijetnji novinarima, potvrđeno je za Detektor.

Disciplinsko povjerenstvo za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti policijskih službenika Federalne uprave policije (FUP) donijelo je rješenje o prekidu disciplinskog postupka protiv načelnika Sektora uniformirane policije Zorana Čegara do okončanja kaznenog postupka ili kaznene istrage koja se vodi protiv njega, piše BIRN BiH.

Odluka donesena na sjednici

Odluka je donesena na sjednici Povjerenstva održanoj 22. veljače, nakon koje je novinarima Detektora priopćeno da je Povjerenstvo 22. prosinca prošle godine zaprimilo akt Interpola Sarajevo s dokazom da je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je Zoran Čegar počinio kazneno djelo prijetnje iz Kaznenog zakona Republike Hrvatske, te akt Tužiteljstva Kantona Sarajevo od 17. siječnja, u kojem se navodi da je na osnovu prijave novinara Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) protiv njega formiran spis zbog ugrožavanja sigurnosti, koji se nalazi u fazi provjere navoda.

Novinar CIN-a Azhar Kalamujić kaže da će nastaviti pratiti postupak, da vide “postoji li neka stvar koja bi se mogla kriti u pozadini”.

– Prema ovome, kako sam vidio, postoji u Pravilniku osnova, a već sam se konzultirao s nekim ljudima, da zaista postoji osnova da se ovako postupi… Hoću vjerovati da je ovo dobar put – pojasnio je on.

Iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo su, neovisno od Povjerenstva, za Detektor rekli da provjeravaju navode iz teksta CIN-a koji je objavljen u listopadu prošle godine.

Suspenzija Čegara

Iz FUP-a su ranije priopćili kako je Čegar suspendiran nakon pokretanja unutarnje istrage u vezi s nasilničkim ponašanjem i prijetnjama upućenim novinarki CIN-a. Inicijativu za suspenziju, nakon medijskih objava koje su teretile Čegara, pokrenula je Jedinica za profesionalne standarde – nadležna za unutarnje istrage u svim slučajevima kada postoje osnove sumnje da je učinjena povreda službene dužnosti od strane policijskog službenika.

Novinar Detektora je ranije tražio da prisustvuje disciplinskim ročištima, ali su iz Federalne uprave policije odugovlačili s informacijama o održavanju disciplinskih ročišta. Potom su, kada je novinar 22. veljače došao na ročište, iz Disciplinskog povjerenstva odlučili ne dozvoliti praćenje ročišta u disciplinskom postupku, koja su, prema internim pravilnicima, javna.

Odbio dostaviti rješenje

FUP je također odbio dostaviti Detektoru rješenje o prekidu disciplinskog postupka. Prema ovom rješenju, u koje je Detektor neslužbeno imao uvid, Disciplinsko povjerenstvo FUP-a je, na sjednici koja je održana 4. siječnja, donijelo rješenje o pokretanju postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti zbog osnovane sumnje da je Čegar načinio teže povrede službene dužnosti iz Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika, kao što su “ponašanje koje narušava ugled policijskog organa” i “narušavanje javnog reda i mira, posebno nepristojnim i grubim ponašanjem, tučnjavom na javnom mjestu ili bilo kojom drugom radnjom kojom se narušava javni red i mir”.

Javna rasprava je otvorena 15. veljače, a nastavljena 22. veljače. Iako su novinari Detektora još od 23. prosinca i 19. siječnja putem e-maila zatražili da prisustvuju javnoj raspravi, dopisom od 2. veljače zamjenika predsjednika Disciplinskog povjerenstva Admira Nevesinjca odgovoreno je da će se “javna rasprava zakazati, održati i zaključiti u roku potrebnom za donošenje odluke”, bez konkretnih informacija o mjestu i vremenu održavanja.

Nakon što je novinar došao pratiti javnu raspravu koja je zakazana za 22. veljače, Disciplinsko povjerenstvo je nakon vijećanja priopćilo da su donijeli odluku o isključenju javnosti zato što će “biti iznesen niz osobnih podataka disciplinski optuženog, uključujući podatke iz sfere privatnog života, i to prije svega podatke o zdravstvenom stanju”, te da će biti dozvoljeno “da prisustvujemo priopćavanju odluke Disciplinskog povjerenstva u meritumu, tako da će priopćenu odluku moći evidentirati u rukopisu”.

Javni interes

Kalamujić smatra da je isključenje javnosti s disciplinskog postupka potpuno neopravdano iz više razloga. Jedan od njih, kako je naveo, jeste da se radi o postupku zbog napada i prijetnji novinarima CIN-a koji su radili svoj posao. On je dodao da bi disciplinski postupci trebali biti javni, a u ovom slučaju postoji i poseban javni interes.

– Druga stvar zbog koje je bilo jako bitno učešće javnosti u ovom postupku jeste što su se u slučaju „Čegar“, između ostalog, pored niza institucija u BiH, nevladinih organizacija, medija, političkih stranaka, uključili i zastupnici Europskog parlamenta i Europske komisije, koji su napad na novinare osudili i zatražili hitnu istragu. Dakle, i s te strane, ne samo domaća nego europska javnost je trebala biti obaviještena i dobro upoznata s onim što se dešava – kaže Kalamujić./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img