JAPANCI SLETJELI NA MJESC Detektiran signal, čeka se potvrda

Prema najnovijim informacijama, japanski lander SLIM je sletio na površinu Mjeseca, ali za sada nije poznato radi li se o uspješnom, odnosno mekom slijetanju. Meko slijetanje (engl. soft landing) na Mjesec znači kontrolirano spuštanje svemirske letjelice na površinu a da pritom ne dođe do značajne štete na letjelici i/ili njenim znanstvenim instrumentima.

Tvrdo slijetanje (engl. hard landing) odnosi se na spuštanje na tlo pri kojem dolazi do značajnih oštećenja letjelice, a često i do gubitka kontakta.

Radio amateri javljaju da su detektirali jake signale s Mjeseca na frekvencijama landera SLIM. Čeka se službeno priopćenje Japanske svemirske agencije (JAXA) koja je upozorila da bi se za potvrdu uspješnog slijetanja moglo čekati i dva sata.

Dakle, ako se potvrdi da je japanski lander SLIM uspješno sletio na površinu našeg prirodnog satelita, bit će to treća zemlja koja je postigla takav uspjeh u 21. stoljeću i peta koja je provela takozvano meko slijetanje na Mjesec u povijesti čovječanstva./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img