Japan izdao upozorenje za evakuaciju nakon snažnog potresa, očekuje se tsunami

Japan je izdao upozorenje za evakuaciju obalnih područja južne prefekture Okinave nakon snažnog potresa koji je rezultirao upozorenjem na tsunami.

Očekuje se da će valovi tsunamija do tri metra visine dosegnuti velika područja jugozapadne obale Japana, priopćila je Japanska meteorološka agencija. Upozorenje je uslijedilo nakon vrlo plitkog potresa preliminarne magnitude 7,5 koji je pogodio ocean u blizini Tajvana.

Tsunami od 30 centimetara stigao je do otoka Yonaguni u 9.18 ujutro po lokalnom vremenu, priopćila je JMA.

Japan je na Novu godinu potresao najsmrtonosniji potres u posljednjih osam godina kada je pootres jačine 7,6 stupnjeva Richterove skale pogodio prefekturu Ishikawa, na zapadnoj obali. Više od 230 ljudi poginulo je u potresu koji je u potpunosti ili djelimično uništio 44.000 kuća.

Potresi su česti u Japanu, jednom od seizmički najaktivnijih područja na svijetu. Na Japan otpada oko jedne petine svjetskih potresa magnitude šest ili više.

Sjeveroistočnu obalu pogodio je 11. ožujka 2011. potres jačine 9 stupnjeva Richterove skale, najjači potres u Japanu do sada, i ogroman tsunami, prenosi Reuters./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img