PREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA

JANDROKOVIĆ: Uvjeren sam da će budući vrhbosanski nadbiskup jačati položaj Hrvata u BiH

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uvjeren je da će monsinjor Tomo Vukšić, novoimenovani nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije, u novoj službi raditi na osnaživanju položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, kaže se u čestitki koju mu je uputio.

Vukšića, dosadašnjeg vojnog ordinarija u BiH, papa Franjo imenovao je vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom, što znači da će na toj dužnosti naslijediti kardinala Vinka Puljića koji je najavio da će 2021. zatražiti umirovljenje. Do tada će mu Vukšić pomagati u službi.

“Uvjeren sam da ćete i u novoj službi nastaviti s požrtvovnim i ustrajnim promicanjem crkvenog nauka i pastoralnog služenja, na radost i dobrobit vjernika Vrhbosanske nadbiskupije, ali raditi i na osnaživanju položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini”, poručio mu je Jandroković čestitajući na imenovanju, prenosi Hina.

Vukšićevo imenovanje predstavlja uvod u najznačajnije promjene u hijerarhiji Vrhbosanske nadbiskupije, ali i Katoličke crkve u BiH u cijelosti u protekla dva desetljeća.

I banjolučki biskup Franjo Komarica naznačio je kako će zatražiti umirovljenje, dok je mostarski biskup Ratko Perić odavno stekao uvjete za mirovinu no papa Franjo još nije imenovao njegova nasljednika.

Biskupi koadjutori, suprotno od pomoćnih biskupa, imaju pravo nasljedstva biskupske časti.

Msgr Vukšić (66) je rođen u Studencima, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji.

Nakon što je pohađao filozofsko-teološki studij u Sarajevu, zaređen je za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije 1980. godine.

Bio je župni vikar u katedrali u Mostaru od 1980. do 1982,. a magisterij iz ekumenske teologije stekao je na Papinskom orijentalnom institutu te onaj iz kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana.

Doktorirao je u Rimu na temu “Odnosi među katolicima i pravoslavcima u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1903.”

Za vojnog biskupa postavljen je 2011. godine kada je i utemeljen Vojni ordinarijat u BiH./HMS/

Najnovije

KORONA-PANICI JE KRAJ?

I Lauc i Đikić se slažu – nema potrebe za brojanjem zaraženih

Broj pozitivnih PCR testova nije skroz pouzdan pokazatelj broja oboljelih od Covida-19, što se vidi po velikom nesrazmjeru broja potvrđenih slučajeva i umrlih u...