Jandroković primio novu američku veleposlanicu u RH, naglašena važnost europeizacije i stabilizacije BiH

Kvaliteta odnosa Sjedinjenih Država i Hrvatske na najvišoj je razini dosad, rekla je u četvrtak u Hrvatskom saboru nova američka veleposlanica Nathalie Rayes.

“Čvrsta suradnja rezultirala je vrlo konkretnim napretkom posljednjih godina. O tomu svjedoči pristupanje Hrvatske Programu izuzeća od viza, programu Global Entry i potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te pokretanje strateškog dijaloga između dviju zemalja”, kazala je Rayes po saborskom priopćenju objavljenom nakon njezina prvog sastanka s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Senat je u prosincu Nathalie Rayes, utjecajnu latinoameričku aktivisticu, potvrdio za novu američku veleposlanicu u Hrvatskoj. Učinio je to većinom glasova na prijedlog predsjednika Joea Bidena.

Ona je u međuvremenu stigla u Hrvatsku i predala vjerodajnice predsjedniku države Zoranu Milanoviću.

Jandroković i Rayes, kaže se u priopćenju, suglasni su da nadolazećem razdoblju treba jačati suradnju dviju država na sigurnosnom, energetskom i gospodarskom planu, uz poticanje još intenzivnijih kontakata Hrvata i Amerikanaca.

Prvi čovjek Sabora pozvao je na unaprjeđenje suradnje u području turizma, kao i na razmatranje uspostave novih izravnih zračnih linija.

I Hrvatska i SAD spremne su aktivno raditi na afirmaciji procesa euroatlantske integracije u ovoj regiji, rečeno je na sastanku, a naglašena je i važnost stabilizacije i europeizacija Bosne i Hercegovine te zajednička snažna potpora Ukrajini u pravednom obrambenom ratu protiv ruskog agresora, kaže se u priopćenju./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img