BLIDINJE

Jama sa špiljskim ukrasima i živim podzemnim svijetom

Još prošle 2019 godine za vrijeme međunarodno istraživačke ekspedicije mještanin Blidinja Marko Kopilaš pokazao je jednu malu jamicu kod zmijske gomile, na prvu se nije učinila nešto posebno, rupa od tri četri metra bez perspektive, al ipak je otkriven mali prolaz od nekih 40 centimetara, piše Blidinje.net.

 | Autor : blidinje.net
Foto: blidinje.net

Nakon dva metra provlačenja otvorilo na se pravo podzemno bogatstvo sa špiljskim ukrasima. Tad smo samo bacili oko i rekli da je moramo detaljnije istražiti. Konačno je došla na red u petak, 29. svibnja. U poslijepodnevnim satima smo se uputili na istraživanje. Miješovita ekipa Tomislavgrad, Livno i Rakitno. Dakle jama je prekrasna sa bezbroj špiljskih ukrasa i dosta bogata podzemnim živim svijetom. Uzorke smo uzeli i šaljemo ih relevantnim znanstvenicim na analizu, objavili su.

 | Autor : blidinje.net
Foto: blidinje.net

Nakon uskog ulaska špilja se širi do nekoh 5-6 metara pa ide u vertikalu koja vodi u veliku dvoranu dugu 34 metra i široku na mjetrima do  12 metara. Sve skupa je nekih 35 metara visinske razlike od ulaza do dna Objekta.

 | Autor : blidinje.net

/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

SRAMOTA

Nitko iz Sarajeva nije čestitao Plenkoviću i HDZ-u

Niti jedan političar i niti jedan jedini politički subjekt iz Sarajeva nije se udostojao čestitati na izbornoj pobjedi hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i njegovu...