Sve vijesti

EVO KOLIKO JE TRAJALA OPERACIJA

Izvedena prva potpuna transplantacija oka u svijetu

Aaron James, koji je preživio udar visokonaponske struje, podvrgnut je 21-satnoj operaciji kojom mu je zamijenjena polovicu lica, javlja BBC.

Kirurzi godinama uspješno presađuju rožnice. No, stručnjaci su potpunu transplantaciju oka nazvali prijelomnom točkom u težnji za vraćanjem vida milijunima ljudi.

Aaron James iz Hot Springsa u Arkansasu, radnik na održavanju visokonaponskih vodova, izgubio je većinu lica kada je slučajno dotaknuo 7,200-voltnu žicu 2021. godine.

27. svibnja ove godine podvrgnut je djelomičnoj transplantaciji lica uz transplantaciju lijevog oka – u kojoj je sudjelovalo više od 140 zdravstvenih djelatnika.

Kirurzi bolnice NYU Langone Health, koji su izveli kompliciranu operaciju, rekli su u četvrtak da se 46-godišnji Aaron James dobro oporavlja nakon dvostruke transplantacije i da donirano oko izgleda izuzetno zdravo. Njegovo desno oko dobro funkcionira.

“Sama činjenica da smo izveli prvu uspješnu transplantaciju cijelog oka s licem ogroman je podvig za koji su mnogi dugo mislili da nije moguć”, rekao je dr. Eduardo Rodriguez, jedan od kirurga koji je predvodio tim. “Napravili smo jedan veliki korak naprijed i utrli put novom poglavlju prema ponovnoj uspostavi vida”, rekao je dr. Rodriguez.

Liječnici kažu da operacija kojoj je podvrgnut Aaron Jmaes nudi znanstvenicima neviđeni uvid u to kako ljudsko oko pokušava zacijeliti. “Ne tvrdimo da ćemo vratiti vid, ali nema sumnje da smo sada još bliže tom cilju”, rekao je dr. Rodriguez za ABC News.

Liječnici su rekli da postoji izravan protok krvi u mrežnicu – dio oka koji šalje slike u mozak. Iako nije sigurno da će se Jamesu vratiti vid u njegovom novom oku, liječnici ne isključuju tu mogućnost.

“Ako mi se vrati vid na desno oko, bit će to sjajno”, rekao je James u razgovoru s novinarima. “Ali ako ova operacija pokrene napredak u medicini – to će me istinski veseliti”.

Aaron James, vojni veteran, i dalje će biti pod nadzorom liječnika, ali napredak koji su vidjeli nakon operacije oka je “izniman”, kako kaže dr. Bruce E. Gelb, transplantacijski kirurg na Sveučilištu New York.

Donirano lice i oko dolazi od muškarca u 30-im godinama. Tijekom operacije liječnici su ubrizgali odrasle matične stanice iz koštane srži donora u optički živac kako bi potaknuli njegov oporavak.

Aaron James je tek 19. osoba u SAD-u kojoj je presađeno lice.

Njegova supruga Meagan James, s kojom je u braku 20 godina, rekla je za CNN kada ga je vidjela nakon operacije da je to “lud, sjajan, čudan, euforičan, sretan osjećaj”.

“Bila sam sretna što je uspio sve izdržati i sve je bilo dobro u tom trenutku”, ispričala je Meagan, kako prenosi BBC.

Nakon nesreće, Aaronu Jamesu su liječnici morali odstraniti lijevo oko i prošao je brojne operacije, te danas ima protetsku ruku.

Transplantaciju oka Aaron James nazvao prekretnicom u svom životu i te je poručio da je “neizmjerno zahvalan” donatoru i njegovoj obitelji što su omogućili operaciju. “Sada jednostavno izgledam kao normalna osoba dok hodam ulicom”, rekao je za NBC News./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZAGREB

Troje radnika ozlijeđeno, jedan teže u odronu otpada

Tri su osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže, u jutrošnjem odronu otpada na Jakuševcu, izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasivši da se odgovornost...