Izvanredna konferencija SDA: Tihić će biti ukopan u Bosanskom Šamcu

Predsjednik Stranke demokratske akcije i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Sulejman Tihić bit će ukopan u haremu džamije u Bosanskom Šamcu, rečeno je sinoć na izvanrednoj konferenciji za novinare u zgradi Centrale ove stranke u Sarajevu.

– Prema osobnoj želji Sulejmana Tihića koju su nam prenijeli članovi njegove obitelji, predsjednik će biti ukopan u haremu džamije u Bosanskom Šamcu, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

On je, kako prenosi sarajevsko “Oslobođenje” potvrdio da je Tihić u večernjim satima preselio na ahiret u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo u 63 godini.

– Prerana smrt predsjednika Tihića je veliki gubitak za SDA, Bosnu i Hercegovinu i za sve njene građane, kazao je Izetbegović.

On je naglasio da je Sulejman Tihić bio dobar čovjek, uzoran otac i suprug, i veoma odgovoran i sposoban političar.

– Predsjednik Tihić je dao nemjerljiv doprinos procesima reintegracije BiH, pomirenja i obnove povjerenja među narodima i građanima, i izgradnji institucija BiH. Sulejmana Tihića ćemo pamtiti po hrabrosti, upornosti i dostojanstvu s kojim se nosio u isto vrijeme sa bolešću i teškim pitanjima zamršene bh. političke stvarnosti, rekao je Izetbegović.

Uime rukovodstva SDA, Izetbegović je uputio obitelji, rodbini, prijateljima Sulejmana Tihića, članovima i simpatizerima SDA izraze iskrenog suosjećanja u njihovoj boli.

– Molim Uzvišenog Stvoritelja da rahmetli Sulejmanu Tihiću podari lijepi džennet, a njegovoj obitelji i svima nama da snagu i sabur, rekao je Izetbegović.

On je dodao kako je povodom preseljenja na ahiret predsjednika Tihića održana izvanredna sjednica Kolegija Predsjedništva SDA na kojoj je formiran Odbor za dženazu.

– O točnom terminu dženaze, mjestu i vremenu održavanja komemorativnih sjednica javnost će biti blagovremeno obavještena, kazao je na kraju Izetbegović.

– Tijekom dana došlo je do daljnjeg pogoršanja općeg zdravstvenog stanja Sulejmana Tihića. I pored svih preduzetih mjera intenzivne reanimacije, nastupa smrtni ishod u 19.20 sati, kazala je u ime Konzilirajnog tima Azra Dedajić, šefica Službe za odnose s javnošću Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Najnovije

HP MOSTAR

Nove marke HP Mostar „Božić 2021. i Nova godina“

Hrvatska pošta (HP) Mostar prigodnim poštanskim markama tradicionalno obilježava Božić i Novu godinu. Marke se u poštanskom prometu koriste od 1. prosinca 2021. Božić je blagdan...