KOMENTAR MIROSLAVA VASILJA

Izrael poslao jasnu poruku Schmidtu – odlučite hoćete li na ovim izborima biti na pravoj strani povijesti?

Podržavamo aneks četiri Daytonskog mirovnog sporazuma, legitimno zastupanje, konsocijacijski model demokracije, načelo tri konstitutivna naroda, pravo svih građana, pravo manjina – ukratko hrvatski prijedlog izmjena izbornog zakona. Sve ovo objavilo je u službenom priopćenju veleposlanstvo Države Izrael za BiH, koje se nalazi u Tirani.

Piše: Miroslav Vasilj, Pogled.ba

I naravno nakon objave priopćenja počela je tipična bh. priča. S jedne strane potpora i oduševljenje. S druge osuda i ogorčenje. Najglasniji su bili iransko veleposlanstvo u BiH te zajedno s njima notorna Bisera Turković koja je po tko zna koji put pokušala stav svoje stranke i službenog Teherana poturiti pod službeni stav Bosne i Hercegovine.

Izraelci su toga svjesni i samo su odmahnuli rukom. I zaista što ovo priopćenje znači za buduće odnose u BiH? Ono je važno iz nekoliko razloga. Pa prije svega što se tiče Hrvata u BiH razbija okove samoće i ostavljenosti. Jedna napredna demokratska država kao što je Izrael izravno je podržala vrijednosti za koje se zalažu politički predstavnici najmalobrojnijeg od tri konstitutivna naroda u BiH. Zatim ti stavovi i vrijednosti dobivaju – strateškog saveznika kojega bi poželjeli mnogi narodi i države ovog svijeta. No ne samo političkog saveznika nego i zemlju partnera u gospodarstvu, obrazovanju, znanosti, digitalnoj transformaciji, poljoprivredi, medicini… u čemu Izrael kao država prednjači u planetarnim okvirima.

Osim toga Zemlja Izraelova koja se bori s brojnim sigurnosnim problemima i koja itekako zna cijeniti plodove mira jasno poručuje da podržava Daytonski sporazum, dakle međunarodni mirovni sporazum. Službeni Jeruzalem je svjestan da se takvi sporazumi ne mogu tek tako mijenjati i da se iz njih ne može uzimati ono što ti odgovara, a odbacivati ono što ti ne ide u prilog.

Izraelsko veleposlanstvo je ovim priopćenjem te ekspresnim odgovorom izraelskog veleposlanika Noaha Gala Gendlera u potpunosti razotkrilo unitarističku politiku koja pod krinkom lažnog zalaganja za Židove i Rome zapravo zagovara uzurpiranje i otimanje mjesta koja pripadaju nebošnjacima u federalnom Domu naroda i Predsjedništvu BiH. „Naša zabrinutost odnosi se na činjenicu da su prava Židovske zajednice u zemlji zloupotrebljena kako bi se blokirali esencijalni unutarnji procesi u BiH. Nećemo dopustiti takve zlouporabe“, oštro je poručio Gal Gendler.

Službeni Jeruzalem je poslao prije svega izravnu poruku osobi koja se u javnosti predstavlja kao visoki predstavnik Christianu Schmidtu s vrlo jednostavnim pitanjem – hoćete li biti na pravoj strani povijesti? Hoćete li barem na ovim izborima omogućiti najmalobrojnijem konstitutivnom narodu i židovskoj zajednici da biraju svoje predstavnike? I ta mu je poruka poslana u pravo vrijeme kada ističe rok za donošenje odluke.

I možda ono najvažnije ovdje Izrael nije podržao Hrvate nego univerzalne vrijednosti slobode, ljudskog dostojanstva, prava svakog čovjeka da bira i da bude biran bez obzira koliko je velik ili malobrojan narod ili zajednica kojem pripada. Ako netko ima moralno pravo upozoriti na nepravdu onda je to Izrael i židovski narod koji je preživio patnju kao gotovo niti jedan narod u povijesti. Nažalost i danas u cijeloj Europi cvjeta antisemitizam i anticionizam. Moglo se to osjetiti i po reakcijama dijela bošnjačke javnosti na izraelsko priopćenje. Tako ugledni povjesničar Simon Sebag Montefiore kaže kako su antisemitizam i anticionizam danas jednako snažni i na desnici i na ljevici. I to smo mogli vidjeti iz reakcije dijela bošnjačkih političara.

Nije slučajno ovo priopćenje došlo iza onoga sarajevskog dana sramote kada je u glavnom gradu jedne države koja se nalazi na europskom kontinentu pozivano na linč. Kada se po pritiskom ulice Schmidt kukavički povukao i prolongirao donošenje odluke. Kada je jedan od prosvjednika otvoreno rekao – Hrvata ima za dva vagona. A tko će se drugi pobuniti protiv trpanja ljudi u vagone nego Izrael. I zato ćemo tek u godinama koje slijede osjetiti koliko je bio važan ovaj krik izraelske politike u pustinji nepravde, mržnje i zatiranja drugoga i drugačijeg. Jasna je to poruka da Hrvatima-katolicima, Židovima i Romima bošnjački političari trebaju prestati nametati nelegitimne predstavnike.

No nije vrijeme za likovanje nego za smirivanje, okupljanje i stvaranje saveza demokratskih snaga, bilo da su u Mostaru, Banjaluci, Sarajevu, Zagrebu, Washingtonu, Londonu, Parizu, Bruxellesu, Rimu, Jeruzalemu…, koje mogu zajedno doprinijeti da se u ovom izbornom ciklusu spriječi ponovna uzurpacija, otimačina i prijevara. Zato ima jedan prelijep citati iz Knjige nad knjigama, a kojega je 1993. godine za vrijeme mirovnih pregovora s Palestincima pročitao tadašnji izraelski premijer Yitzhak Rabin:
Svemu ima vrijeme, i svakom poslu pod nebom ima vrijeme:
Ima vrijeme kad se rađa, i vrijeme kad se umire;
Vrijeme plaču i vrijeme smijehu;
Vrijeme kad se ljubi i vrijeme kad se mrzi;
Vrijeme ratu i vrijeme miru.

I zaista neka ovaj aktualni citat za bh. prilike i spomenuto priopćenje izraelskog veleposlanstva budu poziv da je u BiH došlo vrijeme rađanja umjesto smrti; vrijeme smijeha umjesto plača; vrijeme ljubavi umjesto mržnje i vrijeme mira umjesto rata. /HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

INSPEKTORI OTKRILI

Tko je Senad Sarić pod čijim se imenom vodi dosije Sebije Izetbegović?

Senad Sarić ime je liječnika pod čijim brojem dosjea se na Medicinskom fakultetu vodi SebijaIzetbegović. Otkrili su to inspektoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove...