IZRAEL: Plan četiri europske zemlje o priznanju palestinske države “nagrada je za terorizam”

Izrael je priopćio da plan četiri europske zemlje da rade na priznavanju palestinske države predstavlja “nagradu za terorizam” koja bi umanjila šanse za rješenje sukoba između dva susjeda pregovorima.

Španjolska je u petak priopćila da se, u ime bliskoistočnog mira, usuglasila s Irskom, Maltom i Slovenijom da poduzmu prve korake ka priznavanju državnosti koju su proglasili Palestinci na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom i u Pojasu Gaze.

Gaza je dugo bila pod vlašću palestinske grupe Hamas, koja odbacuje mir s Izraelom i napala ga je 7. listopada, izazivajući razorni rat koji je potaknuo nasilje na Zapadnoj obali, gdje Izrael gradi velika židovska naselja.

– Priznanje palestinske države nakon masakra 7. listopada šalje poruku Hamasu i drugim palestinskim terorističkim organizacijama da će ubilački teroristički napadi na Izraelce biti uzvraćeni političkim gestovima Palestincima – objavio je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz na društvenoj mreži X.

– Rješenje sukoba bit će moguće samo izravnim pregovorima između strana. Svaki angažman u priznanju palestinske države samo udaljava postizanje rezolucije i povećava regionalnu nestabilnost – dodao je.

Nije precizirao na kakvu rezoluciju misli. Izrael, čija vladajuća koalicija uključuje ekstremne desničare koji se zalažu za naseljavanje, dugo je isključivao palestinsku državnost. To ga je dovelo u sukob sa zapadnim silama koje podržavaju njegov cilj da porazi Hamas, ali žele poslijeratni diplomatski plan, prenosi Reuters./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img