Sve vijesti

NOVA ESKALACIJA

Izrael objavio da su jemenski hutisti zaplijenili britanski teretni brod u Crvenom moru

Izrael je u nedjelju objavio da su jemenski hutisti zaplijenili britanski teretni brod kojim upravlja japanska tvrtka, opisavši taj incident „iranskim činom terorizma” s posljedicama za međunarodnu pomorsku sigurnost.

Hutisti, pobunjenička skupina bliska Teheranu, napadaju Izrael raketama dugog dometa i dronovima, u znak solidarnosti s palestinskim militantnim pokretom Hamas.

Čelnik hutista je prošli tjedan najavio da će njihove snage i dalje napadati Izrael te da bi mete mogli postati izraelski brodovi u Crvenom moru i tjesnacu Bab al-Mandeb.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavio je kako je otet neimenovani brod, naglasivši kako nije u vlasništvu niti pod upravljanjem Izraela, kao i da na njemu nema izraelskih državljana.

Hutisti su u nedjelju ponovno upozorili da će ciljati „sve brodove” povezane s Izraelom. Jahja Sarea, njihov vojni glasnogovornik, na Twitteru je rekao kako je to odgovor na „izraelsko-američku agresiju” te da to podrazumijeva brodove koji plove pod izraelskom zastavom ili njima upravljaju izraelske tvrtke.

Sarea je pozvao države da ne dopuste svojim državljanima da rade na tim brodovima, kao i da prekinu surađivati s njima./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...