Izrael bombardirao Rafu

Izraelske snage su bombardirale područje u blizini južnog, graničnog grada Rafe, gdje je sklonište potražilo više od polovice ukupne populacije Pojasa Gaze, dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio prijedlog za kraj rata u palestinskoj enklavi.

Netanyahu je u srijedu rekao da je Hamasov prijedlog za primirje “deluzija” te je najavio nastavak borbe i pobjedu za nekoliko mjeseci. Odbijenica izraelskog premijera došla je nakon intenzivnih diplomatskih napora za dovršavanje četiri i pol mjeseca dugog rata, prije mogućeg izraelskog napada na Rafu u kojoj se trenutno nalazi više od milijun ljudi, velik dio njih u improviziranim šatorima i u nestašici hrane i lijekova.

Napad zrakoplovima i tenkovima

Pokazatelj da diplomatsko rješenje još uvijek nije isključeno je da je izaslanstvo Hamasa jučer stigla u Kairo na razgovore s posrednicima Egiptom i Katarom. Humanitarne agencije upozoravaju na nadolazeću katastrofu ako Izrael u djelo provede prijetnju da će ući u Rafu, jedan od posljednjih dijelova Pojasa u koji izraelske trupe nisu kročile.

Izraelski zrakoplovi su jučer bombardirali dijelove tog područja, a stanovnici prenose kako je u dvije kuće ubijeno 11 ljudi. Tenkovi su gađali dijelove istočne Rafe, što je intenziviralo strahove stanovništva o nadolazećoj invaziji. Usprkos izraelskom odbijanju prijedloga Hamasa, diplomatski razgovori se nastavljaju.

Blinken: Broj stradalih civila u izraelskoj ofenzivi je previsok

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je kako i dalje postoji prostor za pregovore. U jučerašnjoj konferenciji za medije kazao je kako je aktualni prijedlog Hamasa sadržavao niz “non-startera”, ne otkrivši o čemu je riječ.

Blinken je tom prigodom ponovio kako je broj stradalih civila u izraelskoj ofenzivi previsok, pa je pozvao Izrael da stavlja njihovu dobrobit na prvo mjesto. “To se posebno odnosi na slučaj Rafe gdje je između 1.2 i 1.4 milijuna ljudi, većinom izbjeglih iz drugih dijelova Gaze”./Hina/HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img