JOSIP BALIĆ

“Izrada skulpture nema vremensko ograničenje, ni jedan moj rad nije u potpunosti završen”

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu svake godine sazijevaju umjetnici, slikari, grafičari i kipari. I dok slikara i grafičara (kako akademskih, tako i amaterskih) ima i previše, poklonika težačke Michelangelove struke ima sve manje. Jedan od rijetkih koji će sa smjera kiparstva ove godine diplomirati na Akademiji je Josip Balić, 24-godišnji Osječanin, zaljubljenik u skulpturu i umjetnost.

Piše: Alt-Kultura.com

Oblikovanjem se bavi od malih nogu, modelirao je u glinamolu i plastelinu što je, kaže, izazvalo ljubav prema kiparstvu.

“Volio sam crtati, mada su to najčešće bili motivi super heroja. Kasnije sam ih počeo modelirati. Sa svakim novim radom sam primjećivao napredak u promatranju i oblikovanju. Bio sam ustrojan i uporan”

Josip je završio srednju školu za Primjenjene umjetnosti i dizajn u Osijeku, na odsjeku kiparstva, te je isti smjer nastavio na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, gdje će braniti svoj diplomski rad za svega nekoliko dana.

Josip radi bez pretjeranog planiranja, već kako kaže, “po instinktu”.

“Medij koji je najzastupljeniji u mom stvaralaštu kroz zadnje dvije godine su metal i drvo. Izrada skulpture nema vremensko ograničenje. Svaki rad nastaje u prosjeku od mjesec dana, dok neki nastanu za tri-četiri dana, ovisno o ideji i načinu rada. Moglo bi se reći da ni jedan rad nije završen odnosno nema tu točku gdje je u potpunosti gotov, Svaka skulptura ima mogućnost kombinacije s drugim radom… uvijek se može nešto novo nadodati ili izbaciti što ukazuje na bezbroj mogućnosti.”

O Street Art Festivalu

Pitali smo Josipa što misli o Mostar Street Arts festivalu, koji još uvijek traje. Naime, Josip je nekoliko svojih skulptura izložio trećeg dana festivala u Blagaju, a bio je angažiran u sklopu radionice sa studentima arhitekture i umjetnosti.

“O festivalu imam samo pozitivno mišljenje. Oslikavanje zgrada i ostalih objekata muralima je vrlo bitno za umjetnički identitet jednog grada. Grad dobiva nove znamenitosti, širi se kultura koja će inspirirati brojne generacije.”

Uz Josipa, na Mostar Street Arts festivalu nastupilo je još 25 umjetnika./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije